- Krem.no - https://krem.no -

Bakt ostekake med rabarbrakompott

Rabarbraen strutter i hagen og er større enn noen gang. Den smaker aller best før St. Hans, noe som gir meg mulighet til å bake en klassisk, mektig kake. En frisk kompott av rabarbra smaker perfekt til denne kremete ostekaken.

Jeg brukte revet skall av to sitroner, men syntes faktisk det ikke smakte nok. Av den grunn har jeg skrevet at du gjerne kan bruke smaken av vanilje isteden, eller i tillegg.

Hvor lenge den trenger i ovnen avhenger av om du steker på over/undervarme eller på varmluft. Det går raskere å steke på varmluft. Kaken skal være litt dissete i midten. Min kake sto et døgn i kjøleskap før den ble flyttet over på fat. Det gjør den enklere å flytte (og skjære). Kaka har lang holdbarhet og kan oppbevares i kjøleskap i en uke, minst.

Du kan servere kaka med friske bær, bærsaus eller noe annet friskt du liker. Det behøver ikke være rabarbra.

Bakt ostekake (23 cm form)
Bunn:
250 g havrekjeks (digestive, bixit eller gjende)
75-100 g smør

Kremostfyll
400 g nøytral kremost (som for eksempel philadelphia)
250 g mascarpone
150 g rømme eller yoghurt (nøytral eller med vanilje)
200 g sukker
3 egg + 2 eggeplommer
Revet skall av 2 økologiske sitroner eller
frø av 1 hel vaniljestang / 2 ts vaniljepasta/ 5 ts vaniljesukker (eller bruk både sitron og vanilje om du vil)

Slik gjør du:
1. Knus kjeks og bland med smeltet smør: Klem smulene lett ut i en springform kledd med bakepapir ca. 23 cm og sett kjølig.
​2. Bruk en håndmikser eller en ballongvisp og rør sammen sukker, vanilje/sitron, mascarpone og kremost. Pisk til du har en lett konsistens. 
3. Tilsett ett og ett egg. Pisk godt mellom hvert egg slik at det blandes godt ut. Rør inn rømme/ yoghurt til slutt
4. Hell blandingen i formen med kjekssmulene og sett inn midt i ovnen på 180 grader, enten over/undervarme eller varmluft. Bruker du varmluft går det noe raskere.
5. Stek kaken i ca. 40-50 minutter (den skal såvidt være stivnet i midten). 
6. Avkjøl kaken, la den gjerne stå et døgn i kjøleskap og server med friske bær eller rabarbrakompott. 

Rabarbrakompott
ca. 350-450 g rabarbra
150 g sukker
1.5 dl vann
valgfritt: frø av 1 vaniljestang
1 ss potetmel rørt ut i 1/2 dl vann
Vask og del rabarbra i biter. Ha i kjele med sukker og vann (og vanilje). Kok til rabarbraen er i ferd med å gå i stykker. Rør ut potetmel i kaldt vann og tilsett mens du rører. Gi et oppkok. Ta av platen.

Knus kjeks og bland med smeltet smør. Klem ut i formen, som er kledd med et bakepapir i bunnen.
Bland sammen kremost og mascarpone, tilsett ett og ett egg. Ha i smak og yoghurt/rømme.
Hell blandingen i formen. Sett i ovnen. Den skal «disse» i midten når den er ferdig.
Bakt ostekake som har stått et døgn i kjøleskapet. Lett å fjerne papiret under og sette kake på fat.
Serveres gjerne med en frisk rabarbrakompott.