- Krem.no - https://krem.no -

Bolleskåler med krem

Det drar seg mot fastelavn og i år har jeg løst et stort krembolle-problem for deg!

Jeg syntes nemlig det kan være litt vanskelig å spise kremboller. Det er umulig å bite over, og drar du den ene delen av, så få den jo bare krem og ikke syltetøy.

SÅ! I år har jeg laget bolleskåler. Med myyyye krem. Det måtte litt eksperimentering til, for jeg visste ikke helt hva jeg skulle bruke av remedier for å få det til. Til slutt endte jeg på sandkakeformer og/ eller bunnen på en sånn muffinsform i metall. Begge deler funket bra. Det gjorde ikke papir-muffinsform. Den seg sammen.

For å forhindre at deigen ikke fester seg helt fast kan det være lurt å smøre deigen med et strøk smør.

Vil du lage tradisjonelle kremboller, vanlige eller tanzhong-style? Trykk her

Grunnoppskrift, søt gjærdeig (jeg lagde ikke skåler av hele deigen, men tipper det blir ca. 20 stk)

500 g hvetemel
3 dl væske (melk eller vann)
75 g smør
90 g sukker
1-2 ts malt kardemomme
20 g gjær fersk, blå
1 egg eller 60 ml væske

Slik gjør du:
1. Vei og mål opp alt det tørre i en bakemaskin, tilsett kald melk eller væske og deretter egg. Smuldre gjær i bollen. Sett i eltekroken og start maskinen. Bland sammen til en deig.
2. Elt deigen godt. Virker deigen for fast, juster med væske.
3. Vei opp smør og kutt i terninger. Tilsettes når deigen har eltet ca. 7–10 minutter.
4. Etter at smøret er blandet inn i deigen, fortsett eltingen i ca. 5-10 minutter.
5. For å vite om deigen er ferdig eltet, ta glutentesten: Dra deig mellom fingrene. Når du kan dra ut en tynn, gjennomsiktig hinne, er den ferdig eltet. Hvis den revner og virker «kort» når du drar i den, elt deigen videre.
6. Sett deigen til heving på benken. Pakk bakebollen inn i en pose eller legg et klede over bollen. Jeg satte min i kjøleskapet noen timer (reduserte gjærmengden noe). Kald deig er lettere å jobbe med enn varm.
7. Når deigen har hvilt minimum en time, kjevle deigen ut ca. 1/2 – 1 cm tykk. Stikk ut ringer på 9 cm.
8. Smør på et tynt lag med smør på hver runding før du legger den over en sandkakeform eller en metall muffinsform.
9. Etterhev i ca. 30-45 minutter.
Stekes ett hakk ned fra midten på  220 grader over/undervarme eller 210 grader varmluft i 8-10 min.

Fyll til 6 bolleskåler:
Bringebærsyltetøy eller et annet syltetøy du liker
3 dl kremfløte tilsatt 2 ss sukker
Evt. litt melis

En halv porsjon vaniljekrem (jeg brukte ikke alt)
1. 25 dl helmelk
1.25 dl kremfløte
50 g sukker
15 g maisenna
½ vaniljestang (eller 3 ts ekte vaniljesukker)
2 stk eggeplommer

Splitt vaniljestangen (eller bruk vaniljepasta/ vaniljesukker), skrap ut innholdet og ha alle ingrediensene i en kjele (også stangen). Rør til det tykner (5-6 bobler). Avkjøles. 



Se bilder under for montering!

Kjevle deigen ut. Stikk ut rundinger på 9 cm.
Smør på litt smør, sånn at de ikke sitter fast i formene.
Etterhev i ca. 30-45 min. Stek.
Ta av formene
Disse løsner lett..
Dryss på litt melis.
Legg på syltetøy, vaniljekrem …
.. sprøyt på kremfløte på toppen.
Skav av litt sjokolade og dryss på toppen
Finnes det egentlig noe bedre?