- Krem.no - https://krem.no -

Bolletroll

Kongelig spøk ble til gjærbakst med morsom vri

Egentlig skulle jeg lage en klovn til prinsessa, men så så jeg det. Det er jo et troll! Kanskje et lykketroll? Spør Harald. 
En viss prinsesse har snart bursdag. Hun blir elleve år på onsdag. Vi har nemlig bursdag på samme dag, og helt siden jeg startet denne bloggen har jeg laget kake tilegnet prinsesse Ingrid Alexandra. Første året lagde jeg noen små lekre prinsessekaker med ganache og marsipan, og i fjor ble det laget en godteribefengt klovnekake

I år hadde jeg planer om  å lage en klovn i gjærdeig. Da den kom ut av ovnen så jeg at det ikke var en klovn jeg hadde laget, men et troll. Og sånne forvandlinger kan jo skje fortere enn man aner. Det var sikker flere enn meg som fikk med seg kong Haralds spøk til dronning Sonja i julen. Der han ertet henne og sa at den norske stasjonen «Troll» i Antarktis er oppkalt etter henne. 

Så, kjære Ingrid Alexandra. Til bursdagen din i år har jeg laget bestemora di (no offense). Hun ser ut som et skikkelig lykketroll spør du meg.

Jeg hadde det litt for travelt da jeg lagde denne, for opprinnelig hadde jeg lyst til å pensle med litt smør og strø kanel og sukker og brette deigen dobbelt før jeg begynte kjevlingen.. Da ville hår-snurrene blitt enda finere. Gjør det gjerne du! 

500 g hvetemel
1 dl sukker
25 g gjær
3 dl væske (gjerne melk)
75 g smør
1 ts kardemomme
1 egg

Slik gjør du:
1. Bland alt det tørre i en bakemaskin, varm melken til fingervarm  og hell i. 
2. Tilsett gjær, smør og egg. Gjæren smuldres i, smøret kan gjerne være i terninger – eller smeltes.
3. Deigen eltes godt til den er smidig. (12 tips for å lykkes med gjærdeig) 
4. Settes et varmt og fuktig sted til heving. (Pakk bakebollen inn i en pose) 
5. Når deigen har hevet til dobbel størrelse knas den godt sammen. Lag noen store boller som du kjevler tynne – tynnere enn du tror, (se bilde) rett på bakepapiret. 
6. Bruk en trinse (eller pizzahjul) og skjær strimler i deigen, tvinn dem rundt og legg litt hulter-til-bulter. 
7. Fukt deigen med vann og klem godt fast nese og munn. Klem inn rosiner til øyne. 
8. La heve i ca. 45 minutter før du pensler med egg og steker av på ca. 220 grader i 5-7 minutter. (Klem rosinene godt ned i deigen før du putter i ovnen, hvis ikke faller de ut)

Lagde noen «troll-unger» også. Laget etter samme prinsipp, bare litt mindre. 

The Norwegian bolle-troll! Men, hvem er det den ligner på? …..Frode Andresen! (mesternes mester). Neida. Joda.