- Krem.no - https://krem.no -

Brioche-boller tangzhong

Brioche er en deig med ekstra mye egg og smør. Til disse bollene har jeg tatt utgangspunkt i oppskriften jeg brukte til å lage Brioche hamburgerbrød. Har kuttet ut saltet, tilsatt kardemomme og mer sukker, ellers er den lik.

Denne deigen er en drøm! Så mjuk, så blank og god å jobbe med. Selv om det er en bløt tangzhong-deig hadde jeg ingen problemer med å bake den ut. Som dere veit er jeg tilhenger av å oppbevare bløte deiger (særlig de som er laget med tangzhong) i kjøleskapet. Det behøvde jeg ikke i dag. (Å oppbevare deigen i kjøleskapet den første hvilen hjelper deg å bake ut deigen om den skulle bli for bløt. Hevetiden vil ikke bli lenger. Så snart du starter å jobbe med deigen vil den bli temperert raskt).

Svenskene kaller disse bollene for solboller, og det kunne jo ikke passet bedre for utenfor hos meg er det verdens fineste sommerdag.

Brioche-boller tangzhong med vaniljekrem

Jevning:
50 g hvetemel
250 g melk eller vann (2.5 dl)
————————–
650 g hvetemel
120 g sukker
35 g gjær (eller 8.4 gram tørrgjær eller 3.5 ts)
2 ts kardemomme
200 g kaldt smør i terninger
0.75 dl melk eller vann (75 gram)
200 g egg (ja, du skal veie) eller mål opp ca. 2 dl

En halv porsjon vaniljekrem
1.25 dl melk
1.25 dl fløte
50 g sukker
15g maisenna
½ vaniljestang (eller 3 ts ekte vaniljesukker/vaniljepasta)
2 stk eggeplommer

Splitt vaniljestangen, skrap ut innholdet og ha alle ingrediensene i en kjele (også stangen). Rør til det tykner (5-6 bobler). Avkjøles.

Smør og sukker

Slik gjør du:
1. Lag jevning av melk/ vann og hvetemel. Varm til det tykner. Avkjøl. Bland jevning med resten av ingrediensene i en bakemaskin ( vent med smøret), tilsett kald væske.
2. Elt på middels fart i 10-15 minutter. Tilsett smør. Elt videre noen minutter, til du kan ta glutentesten. Kjør gjerne opp farten på maskinen de siste fem minuttene.
3. Deigen settes på benken til den hevet til ca. dobbel størrelse. Sett den gjerne i kjøleskapet en time eller to. (Pakk bakebollen inn i en pose).
4. Når deigen har hvilt en times tid, del opp i 22 emner på ca. 70 gram.
5. Trill til boller, sett på bakeplate med bakepapir og klem paddeflate.
6. La heve i ca. 30-45 min (med tørrgjær kan det gå lenger tid). Spray eller pensle med vann under heving så de ikke tørker ut.
7. Ha vaniljekremen i en sprøytepose. Lag kratere i midten av bollen og sprøyt i vaniljekrem.
8. Stekes litt ned i ovnen på 225 grader i ca. 8-12 minutter.
9. Pensle bollene med smør og dypp i (fint) sukker.

Avkjøl tangzhongjevningen før du starter bakingen.
Glutentesten: Skru opp tempoet på slutten og dra i deigen. Kan du dra ute en tynn hinne uten at den ryker er deigen ferdig eltet.
22 biter av 70 gram
trill boller og klapp dem flate

Etter at bollene har hevet i 30-45 min, lag groper i bollene
rør opp vaniljekremen og ha den i en sprøytepose. Klem i krem i hver bolle
etter steking, ha på et tynt lag med smør mens bollene enda er varme. Legg opp ned i sukker
Mjukere boller skal du lete lenge etter. Dette er himmelsk godt!