- Krem.no - https://krem.no -

Brune pinner / Kolakaker

Julete, sprø småkaker som smaker av smørkaramell

Disse kakene burde komme med en advarsel: blir fort borte!

Flere har spurt meg om jeg kan bake brune pinner. Tar du et kjapt søk på nettet så VRIMLER det jo av oppskrifter på disse kakene. Oppskriftene er stort sett like alle samma, noe jeg finner lite interessant, derfor har jeg tatt utgangspunktet i et svensk oppskrift på kolakakor og vridd litt på den. Kola på svensk betyr karamell, og jada, dette smaker karamellkaker!

​Mine brune pinner er laget uten egg og har du lyst til å gjøre dem enda litt mer julete kan du tilsette det julekrydderet du ønsker, for eksempel kanel, ingefær eller kardemomme. Mandler og sukker på toppen kan sløyfes.

Disse ble kanskje i tynneste og sprøeste laget, så jeg har økt melmegden litt for at de skal henge bedre sammen (jeg brukte 100g mel og har økt melmengden med 25 g)

Ok, nå gjenstår det å se hva du syntes. Skriv gjerne en kommentar hvordan disse ble mottatt.

Brune pinner/ kolakaker
100 g romtemperert smør
60 g brunt sukker
125 g hvetemel
1 ss vaniljesukker
1 ts natron
mandler og perlesukker

Slik gjør du:
1. Start med å røre smør og sukker lyst.
2. Sikt inn det tørre, bruk gjerne hendene til å kna det sammen til en deig.
3. Pakk deigen inn i plast og legg den kjølig en halv time.
4. Del deigen i tre like store biter og rull tynne pølser som plasseres på en bakeplate.
5. Klem deigen litt ned, pensle med vann eller egg og strø på finhakket mandler og perlesukker (etter ønske – kan sløyfes)
6. Stek på 180 grader i 10-15 min (kakene skal være gylne).
7. Del i passe store stykker mens stengene enda er litt varme.
Rør smør og sukker sammen, sikt inn det tørre og bland sammen til en deig. Pakk inn i plast og la ligge en halv time i kjøleskap.
Rull deigen til tre like store pølser, klem litt ned og strø på en blanding av hakkede mandler og perlesukker. Stek på 180 grader til kakene er gylne.
Avkjøl litt før de deles opp i passe store biter. Oppbevares i romtemperatur i en tett boks.