- Krem.no - https://krem.no -

Créme brûlée

Silkemjuk kremdessert

Créme brûlée er en sikker klassiker som alltid setter et verdig punktum for et bedre måltid. Alltid. 
Etter en bedre middag er det godt med et lite søtt punktum. Ikke sånne digre greier, men en liten søt sak som bare glir nedimellom. Dette er en sånn dessert. Har vært på jakt etter noen små former med tanke på creme brulee en stund, og jammen fant jeg dem (på Søstrene Grene) ! For meg er nemlig denne klassikeren best i små mengder. 

Desserten skal være mjuk i konsistens, og ikke like fast som pudding. Derfor er det viktig å ta de små formene ut av ovnen på riktig tidspunkt. Brukte kokende vann i langpanna, og da tok det 20-25 minutter til formene var «woblete» i miten. Men det så mener jeg å si: den er fast, men du ser den har litt skjelving i midten når du tar den ut.  (Den ene hvite formen er litt tykkere og trengte ca. 30 minutter). Lages gjerne en dag før de skal spises (eller la stå i kjøleskap 3-4 timer så de «setter» seg).

Brukte demerarasukker for å lage en tynt lag med karamell på toppen. Kjøp en liten brenner, da har du best kontroll, eventuelt kan du sette formene under en grill (har ikke forsøkt dette selv). 

Creme brule (ca. 4 stk)
5 eggeplommer
75 g sukker
1/2 vaniljestang
3 dl kremfløte
1 dl melk

Slik gjør du:
1. Pisk sammen egg og sukker med en visp.
2. Varm fløte og melk til kokepunktet (med vaniljestangen + vaniljefrø).
3. Hell den varme melken i bollen med egg og sukker. Pisk sammen og hell alt gjennom en sikt. 
4. Sett ildfaste former i en langpanne. Hell eggeblandingen i formene.
5. Sett langpanna i ovnen og hell i kokende vann til ca. midt på formene.
6. La stå til de er «woblete» i midten 160 grader ca. 20-30 minutter (avhenger av størrelse på former).
7. Avkjøles i kjøleskap (gjerne til dagen etter).
8. Strø på demerarasukker (eller vanlig sukker), brenn av med en brenner og server. 

Sett formene i en langpanne og hell eggeblandingen i. 

Sett langpanna i ovnen og hell på varmt vann til ca. midt på formene. De er ferdige når massen blir fast. For disse små formene tok det bare 20 minutter. 

Strø på et lag med sukker og brenn av med en brenner. Her har jeg brukt demerarasukker, men vanlig sukker går også helt fint å bruke.