- Krem.no - https://krem.no -

Dansk eplekake med kardemomme

Laget med eplemos

På dansk heter denne “Præstegårdskage” og den finnes i mange varianter. Liker lettvintheten ved å kunne bruke eplemos i kaka, samtidig som jeg godt kan like den deilige kardemommesmaken.  Bare lukta kan få deg til å lengte hjem. 
Hjemve

At jeg er svak for kaker og desserter er en kjensgjerning, men når vi snakker danske kaker, da er jeg ekstra svak. Jeg vet ikke helt hva det er, men de danske bakverkene klarer å få fram et helt spesielt følelsesregister hos meg. Dansk kaketradisjon har en egen schwung over seg. Jeg retter meg liksom litt ekstra i ryggen og kremter når jeg omtaler danske baketradisjoner.  

De som har fulgt meg en stund kjenner til at jeg en periode jobbet i et dansk konditori. Dengang jeg bodde i Danmark orket jeg ikke tanken på å være hjemmefra. Jeg led av sterk hjemlengsel. Så sterk at jeg reiste tilbake til pikeværelset på Jessheim. “Hun har så stærk hjemve”, hvisket kollegene mine bak ryggen min, etter at jeg hadde fortalt at jeg skulle hjem.  Men de lo ikke. Lærlingene som jobbet sammen visste alle hvordan det var å lengte hjem. 

Hver gang jeg er tilbake i vårt broderland trekkes jeg til vinduene fylt med fristende bakverk. Danskene vet å vise dem frem, der de ligger i nesetipp-høyde. Stolte og begjærlige. De glinsende wienerbrødene nærmest roper – kom innenfor, vi har savnet deg!

Kanskje er det lukten. Kanskje er det smaken. Jeg vet jeg ikke helt. Men jeg tar meg i det hver gang;

Det er litt som å komme hjem. 

Her får du en enkel formkake som smaker av høst, laget med eplemos . (Slik lager du eplemos). Om du ikke har eplemos kan du skrelle 2-3 epler og legge på toppen. Blir kardemommesmaken for spesiell, bruk vaniljesukker i stede. 
 
Dansk eplekake med kardemomme (Præstegårdskage)

200 g smør/margarin
250 g sukker
2 egg
350 g hvetemel
2,5 ts bakepulver
1 ts kardemomme
1,5 dl melk

250-300 g eplemos (ca)
perlesukker og mandelflarn

Slik gjør du:
1. Bruk en grind og rør mykt smør/margarin sammen med sukker til det er lyst og luftig
2. Tilsett rom-tempererte egg. 
3. Sikt det tørre og bland inn vekselsvis med melk. Ikke rør for mye.
4. Ta av ca. 150 g kakerøra og bland med eplemosen.
5. Fordel resten av røra i den smurte forma (ca. 25 cm) og stryk utover eplemos-blandingen på toppen. Dryss på en liten neve med perlesukker og evt. mandelflarn.
6. Stekes på 180 grader i 40-45 minutter. Bruk en stekepinne og sjekk om den er ferdig (Når det ikke sitter deig igjen på pinnen er den ferdig).
7. Serveres lun med vaniljesaus, pisket krem eller vanilje-is