- Krem.no - https://krem.no -

Delfiakake

Tradisjonsrik fettbombe 

Det blir ikke jul uten Delfiakake. Eller forresten, jo – det blir jo det. Det blir jul, selv uten snø, uten ribbe, juletre, julemusikk og Delfiakake. Du må bare se det for deg. For jul er minner. Og i min bunke av juleminner fra barndommens snøfylte juledager ligger en mektig, kjeksfylt Delfiakake med geletopper strødd på toppen.
Og det er dit vi vil, er det ikke? Tilbake til #denfølelsen. Til barndommens jul. Derfor havner denne fettbomba i kjøleskapet mitt hvert eneste år. En smakfull stemnings-skaper som henter minnene frem. Nytes helst i små doser (så varer den kanskje hele julen). 

Syntes selv at jeg er ganske så strukturert, men av en eller grunn ender jeg opp med å lage én siste sort på morgenen eller formiddagen på selveste julaften. Joda, da står jeg, gjerne i morgenkåpa og lager Delfiakake. Jeg tar rett og slett litt lett på det med denne digre konfekt-dingsen. Men ikke misforstå, PER-kjeksen og Delfiafettet har stått i skapet siden slutten av november, i frykt for at det kan bli utsolgt. Det har jo hendt, mener jeg. I år klarte jeg heldigvis å få kaken ferdig før julaften. I år blir det sofaliv og «Tre nøtter til Askepott», vel vitende om at enda en stemningsskaper allerede står i kjøleskapet :) 

Delfiakake består av eggedosis, kaffe, fett og sjokolade. Noen har marsipanbiter i, noen litt mindre kjeks enn meg, men dette er smak og behag. Det du må tenke på er å jobbe raskt. Derfor har jeg ikke ett eneste bilde av selve tilblivelsen av denne juleklassikeren. Det må gå fort, hvis ikke stivner sjokolademassen før du får lagt på en eneste kjeks. 

Oppskriften er tatt rett fra Delfiafett-pakken:

Delfiakake

250 g sjokolade (jeg bruker mørk)
4 ss sterk kaffe
1 pk kokosfett (Delfiafett)
2 egg
2-3 ss sukker
1/2 pk Per kjeks (eller annen søt kjeks)
Evt marsipan
1 pose Geletopper til pynt

Slik gjør du:
1. Kle en 1 liters brødform med matpapir, alufolie eller gladpack.
2. Smelt sjokolade sammen med kaffe i mikroovn eller over vannbad (ikke rør for mye i sjokoladen)
3. Smelt delfiafett. Det skal være helt smeltet og litt varmt
4. Pisk eggedosis av egg og sukker. Bruk helst romtempererte egg.
5. Bland sjokolade i eggedosisen.
6. Tilsett smeltet fett litt etter litt. 
7. Fordeles lagvis i formen med kjeks. 
8. Strø på geletopper til slutt og sett kjølig.