Dårlige nyheter

Dårlige nyheter

Picture

Det er en trist avisoverskrift i dagens lokalavis. Familiebakeriet til Thorsen på Skedsmokorset legges ned. Enda et håndverksbakeri er snart borte. Jeg er lei for å si det, men det kom ikke som noen overraskelse. 

I kamp med de store kjedene har ikke små familiebakerier nubbsjans. Importbrød fra utlandet utkonkurrerer de lokale bakervarene på pris. Håndlagde kaker koster for mye å produsere, det blir for dyrt.  Og vi vet ikke å sette pris på det før det er borte.

Baker- og konditorstanden i Norge tynnes sakte men sikkert ut, og jeg er redd denne avisoverskriften er starten på slutten for konditoryrket slik vi kjenner det i dag. Det blåser en baketrend over landet, men rekrutteringen til konditorfaget har aldri vært lavere. 

Jeg er virkelig bekymret for hvordan faget mitt skal overleve. En franskmann bosatt i Norge vant Norgesmesterskapet i konditorkunst i februar. Vi har flinke konditorer i Norge, men vi ser dem sjelden. De skaper ingen blest med sine kunstverk, fordi de er få og ikke har et kommersielt produkt. Eller?

Nettet flommer over av hjemmebakere som gjerne baker en Barbie-kake til frøkna di, eller en etasjekake til dåp med babyer klemt ut av silikonformer. Blomster, bokstaver og border er stanset ut – ikke en håndmodellert rose å se i mils omkrets. Det bakes svart – hjemme på kjøkkenet. Trolig med 10 000 tarmbakterier på den benken kaken lages på.

Ja, jeg vet jeg tråkker en hel haug av dere på tærne nå, men jeg er klinkende klar der: Skal du bake kaker som andre skal spise, og ta betalt for det, skal det skje på et kjøkken godkjent av Mattilsynet.

Konditoryrket er et håndverksfag som mange ikke lenger vet hva handler om fordi vi stort sett handler alt av brød og kaker på Kiwi og Rema. Masseproduserte varer, laget på fabrikk. Kaka til 50 års dagen kjøper du av hun flinke selvlærte, som baker de flotteste kaker hjemme på benken, men for svarte penger.

Å lese at enda et håndverksbakeri blir borte er trist, men gir meg enda mer iver. Krem.no er min mulighet til å vise et kreativt yrke med lange tradisjoner og stort mangfold. Skal det bli nye, dyktige konditorer i dette landet må faget få all den omtalen det kan få! Og la gjerne rekrutteringen starte med de unges iver etter å lage fargerike cup cakes og utstansede blomster. 

Bare sørg for å sluse dem inn på rett vei, nemlig til en konditor-fagutdannelse.

Hører dere, Baker- og konditorbransjens landsforening?


Be the first to write a review
18 Kommentarer
  • Gunn
    Svar
    Skrevet på06:07, 5. mars 2014

    Her er jeg så enig med deg,Elin. Det som er trist er at de får en super skoleutdanning,flotte lærere og så blir alt ødelagt når de kommer i «læra» Store bakerier/konditorier gir IKKE rom for kreativitet lenger. Det er kun masseproduksjon og alt skal se likt ut. Der jeg jobbet var det konen til direktøren som skulle bestemme hvordan produktene så ut,ikke vi fagutdannet.!!! HÅPLØST !!!!

    • Konditor-Elin
      Svar
      Skrevet på07:33, 5. mars 2014

      Det er en relevant problemstilling du forteller om, Gunn. Og jeg er redd jeg må si at det ikke er første gang jeg hører om hva som skjer når en elev kommer i lære i en bedrift. Bedrifter som tar inn lærlinger forventer ofte at de skal kunne produsere som en faglært ansatt fra dag 1. Setter det litt på spissen nå, men det sier seg jo selv at det gir dårlige kår for en lærling som tross alt er der for å lære et fag. Det er synd det er blitt sånn. Mitt råd er – reis til utlandet. Du skal ikke lenger enn til Danmark. Der har faget fått en ny vår etter at Mette Blomsterberg (dansk konditor) begynte å lage programmer på TV.

  • Gunn
    Svar
    Skrevet på09:05, 5. mars 2014

    Jeg tenker nå at du kunne jo kontaktet Lærlingekompaniet v/Laila Berg..hadde en del samarbeid med henne ang lærlinger. Tenk om de kom inn på banen og kunne oppfordre våre fremtidige bakere/konditorer til å reise utenlands. Det er PR dags dato veldig mange ufaglærte fra andre land i bransjen vår.

    • Konditor-Elin
      Svar
      Skrevet på13:28, 5. mars 2014

      Jeg vil tro de ikke er fremmede for å utveksle elever mellom de nordiske landene, men kanskje de trenger å bli satt på tanken. Det du sier er jo et paradoks. Få av de som jobber i bransjen er utdannet, og de kommer gjerne fra et annet land. En utvikling som har skjedd de siste 15 årene.

  • Charlotte
    Svar
    Skrevet på11:02, 5. mars 2014

    Dette er kjempetrist! Jeg ville bli konditor, men ble ikke det nettopp fordi faget ikke er mye omtalt. Dermed tenkte jeg at det sikkert var best å gå allmenn sånn som alle andre. Nå er jeg 25 år og angrer bittert. Jeg sparer opp penger til å begynne på konditorutdanning i England. Jeg har lyst på en skikkelig solid utdannelse og ikke «bare» begynne på bunnen i en stor, usjarmerende bedrift. Hvorfor ikke gjøre det lettere for voksne som har lyst til å få seg konditorutdanning?

    • Gunn
      Svar
      Skrevet på12:02, 5. mars 2014

      Så tøft av deg Charlotte…det er viktig å følge drømmene sine. Og bransjen trenger virkelig genuine interesserte fagfolk. Stå på og ditt bidrag og engasjement kan være med på å forandre bransjen. Det trenger den. Samtidig må jeg jo også si at man har noen utfordringer som arbeidsgiver/eier av butikk(er). Folk i Norge vil gjerne ha kvalitet,men helst ikke betale for det. En utfordring både fagfolk og arbeidsgivere må ta. Nesten litt lei meg for at jeg sluttet som konditor etter over 20 år. Kjenner jeg ble litt engasjert nå 😊

    • Konditor-Elin
      Svar
      Skrevet på13:36, 5. mars 2014

      Det står virkelig respekt av en sånn avgjørelse. Da jeg var 25 år hadde jeg vært ferdig utdannet konditor allerede i 6 år. Jeg er helt enig med deg at det burde være enklere for voksne mennesker å få seg en konditorutdannelse. Å gå opp som privatist betyr at man må ha fem års praksis, og bestå en teoretisk eksamen. I mange tilfelle er det jenter / damer som har lyst til å bli konditorer. Det oppdager de kanskje etter at de har etablert seg med familie og barn. Da syntes det fjernt å gå på en femårsperiode med praksis – ofte med svært lite familievennlige arbeidstider. Her trengs det nytenking!

  • marianne
    Svar
    Skrevet på03:51, 6. mars 2014

    det at hobbybakere bare stanser ut ferdige blomster er helt feil. jeg og mange jeg kjenner er hobbybakere og alle lager roser og blomster selv. vi modellerer også figurer selv så dette er nok helt feil å skrive at ale hobbybakere bruker bare silikonformer og utstikkere til blomster.

    • Konditor-Elin
      Svar
      Skrevet på05:04, 6. mars 2014

      Hei Marianne. Det finnes mange flinke hobbybakere som lager nydelige håndmodellerte blomster og figurer.Jeg har aldri sagt at alle hobbybakere bruker silikonformer og utstikkere, men de fleste jeg har sett gjør det. Hensikten med denne kommentaren handler ikke om hvem som lager de fineste eller de styggeste kakene, konditorene eller hobbybakerne, men den sannhet at yrket blir borte på grunn av alle som baker kaker hjemme på benken og selger dem på ulovlig vis. Med håndmodellerte roser eller ei.

  • Susan
    Svar
    Skrevet på05:55, 6. mars 2014

    Jeg er av de som har sluttet å kjøpe bakverk på bakerier. Hvorfor? Smakløst, kjedelig og masseprodusert. Hvis man går i et utsalg som Pals og ser hva som selges til bakerier så er det ikke rart.. ferdige mousseblandinger, bakemixer, maskinlagde roser etc. En får ikke kvalitetsprodukter med disse råvarene!
    Jeg baker selv for familie og venner, og svaret er neppe å skylde på hobbybakerene! Jeg bruker 17-20 timer på en kake i 2-3 etg. Jeg tar ingen oppdrag fra et bakeri eller konditori siden jeg kun baker for mine venner og familie.
    Da jeg ble konfirmert for snart 30 år siden bakte folk for andre hjemmefra! Mamma bakte ikke en eneste kake til den dagen. Noe fra familie, og noe på oppdrag. Folk ville ha hjemmebakt! Når min eldste ble konfirmert for 8 år siden bestilte også jeg kake av en hjemmebaker!
    Synd at små konditorer ikke klarer seg mot de store kjedene som driver i området. Deres billige råvarer som igjen presser prisene for de som satser på kvalitet. De er skyldige sammen med butikkkjedene som selger bakeoff produkter «ferske» hele dagen!
    Villa Sole og Garcon er to små som fortsatt klarer seg i området, jeg håper flere ser håndverket deres og kjøper brød etc hos dem. Det er håndverk og smaker fantastisk!
    I Oslo ligger det et fantastisk konditori som har har utrolige kaker, og som lager spesial kaker i forskjellige design, Halvorsens Conditori – må prøves!

    • Konditor-Elin
      Svar
      Skrevet på08:09, 6. mars 2014

      Takk for kommentar Susan. Så bra å høre at du velger bakerier som satser på kvalitet og godt håndverk, fortsett med det! For meg er det stor forskjell på de som baker for familie og venner og de som baker hjemme på kjøkkenbenken for salg. Hjemmebakte kaker har man laget i alle år, og som du sier er det mange som foretrekker det fremfor en «kjøpekake». Det er imidlertid ikke like mange i min generasjon som kan kunsten å bake disse kakene lenger. Eller de har ikke tid til å bake dem selv. Derfor gjør de som deg – de får noen andre til å bake for seg. Det har stadig flere skjønt, og de fleste jeg velger å kalle «hobbybakere» gjør denne jobben for penger. Det må de gjerne gjøre alle sammen, men vit at det finnes et regelverk for å fremstille kaker for salg. Ved å bake på kjøkkenbenken og selge svart undergraver de en hel bransje. Så må jeg si en ting til slutt om halvfabrikata. I baker- og konditorbransjen fins det i dag en rekke ferdigmixer og hjelpemidler. Ikke alt er like ille! Jeg skal på ingen måte forsvare bruken av halvfabrikata, men å produsere kaker i et bakeri er ikke det samme som å lage det hjemme på kjøkkenbenken. Derfor blir det laget produkter som hjelper bakeren til et å få et bedre produkt. Da jeg jobbet på Hjemmebakeriet gikk det gjetord om de gode bløtkakene. Bunnene i disse kakene var de aller, aller beste. Og det er ingen hemmelighet – de var laget av halvfabrikata.

  • Linda
    Svar
    Skrevet på03:50, 7. mars 2014

    Det er ikke rart at bransjen går som den gjør, dessverre. På bakeriene får man bestilt gode, men helt standard kaker. Det finnes ingen «wow» faktor overhode, og det trenger man for å klare seg nå.
    Jeg er hobbybaker selv, bruker minimum 10 timer pr. kake. Baker hovedsaklig til familie og venner.
    Mange har sagt til meg at jeg burde bli konditor, men hva er poenget? Bakeriene i dag lager ikke slike kaker som jeg lager, de lager ikke ting for hånd lenger.
    Jeg elsker å lage pynt til kakene mine, sitter i timesvis med hjemmelaget sukkerpasta eller marsipan, farger, former og pirker. Så å avfeie disse kakene som at alt er fra former og da antyde at det er kjapt og kjekt understreker kun hvor langt etter bakeriene henger. De har ikke peiling på hva slags kaker folk nå faktisk vil ha!
    Det trengs forandringer i denne bransjen, og om den kommer så vil kanskje noen av oss hobbybakere krype ut fra kjøkkenet vårt 🙂 Men akkurat nå er det ikke alternativer, med mindre man har kapital og mulighet til å starte egen bedrift

    • Konditor-Elin
      Svar
      Skrevet på04:56, 7. mars 2014

      Hei Linda, takk for kommentar. «Det er ikke rart at bransjen går som den gjør, dessverre» skriver du, og hevder bakverkene mangler wow-faktor. Kan hende det. Men skal jeg fortelle deg hvorfor små og mellomstore bakerier og konditorier i Norge i dag sliter? Det handler fint lite om wow-faktor på kakene, men at det koster voldsomt mye penger å drive butikk. Å drive en hobby som du gjør er ganske annerledes enn å drive en bedrift. Du slipper å betale lønninger til ansatte, du slipper å betale skatter og avgifter, husleie, maskiner og utstyr, du slipper sykemeldte folk som ikke dukker opp på jobb, for ikke å snakke om alle utgifter til markedsføring. Et fremmedord i bransjen tør jeg påstå. Som du sikkert skjønner har ikke bransjen råd til å lage kaker det tar 10 timer å lage. De har ikke sjans, samme hvor mye wow-faktor den ville hatt. Derfor blir det mye billige løsninger, som jeg mer enn en gang høylytt har kritisert. Jeg ønsker debatten om fornying og å lage kaker folk virkelig vil ha velkommen, ikke misforstå. Det er veldig bra! Lag gjerne kaker privat til venner og kjente, da skal jeg ikke blande meg. Det er når hobbybakerne begynner å konkurrere om kundene og tar betalt for varene jeg kjenner det er på sin plass å si ifra. Etter min oppfatning skummer hjemmebakerne fløten ved å jobbe svart, snike seg unna lover og regler og komme unna med det.

  • Stina
    Svar
    Skrevet på19:44, 23. mars 2014

    Ja, noe å tenke på dette… :-/ Interessant debatt!!

  • Hilde Bergersen
    Svar
    Skrevet på10:23, 6. februar 2015

    Hva med hjemmelagde kaker til kirkekaffe? Skal vi forvente at dette leveres gratis, eller er det naturlig å gi et honorar? I så fall hvor stort? Differensiert pris etter størrelse? Litt på siden av debatten, men jeg vil gjerne ha synspunkter.

    • Konditor-Elin
      Svar
      Skrevet på01:16, 7. februar 2015

      Etter min mening – gratis! End of discussion.

  • Paola
    Svar
    Skrevet på09:27, 13. juni 2017

    Til tross for at dette innlegget er et par år gammelt, er problemet like aktuelt i dag. Og ettersom du ikke har fjernet det regner jeg med at dette fortsatt er synet ditt. Jeg synes det blir helt feil å si at det er hjemmebakere som baker på bestilling er årsaken til at det går dårlig med de lokale bakeriene. Jeg mener problemet er mye mer sammensatt og markedsstyrt. Lokale bakeriene klarer ikke å levere det mennesker faktisk etterspør. Ingenting galt med baksten fra de lokale bakeriene. Altså fra mitt syn, er det svært lite som slår en god Napoleonskake, bløtkake eller wienerbrød til kaffen. Men nettopp der stopper det for meg. Jeg er en ganske habil baker, og dette ville jeg faktisk ha klart å bake selv og servert i mitt eget selskap. Om jeg skulle faktisk ha brukt litt penger på en kjøpekake hadde jeg gått til private eller til et bakeri som faktisk henger med i timen, som feks Flying Bakery i Bergen eller Sverre Sætre i Oslo. Dette er bakerier som faktisk klarer å levere moderne kaker som er «show stoppere».
    Jeg er enig med de andre kommentarene om at utdanningen til konditorfaget må moderniseres. Dette er et yrker som jeg tror jeg hadde likt, men etter en universitetetsutdannelse frister det ikke å gå i et lavtlønt yrke.

    • Paola
      Svar
      Skrevet på11:45, 13. juni 2017

      Korreksjon: The Flying Cake i Bergen 😊

Legg igjen kommentar

Kommentar
Navn
E-post
Website

Verdens enkleste sit..

Trenger du en enkel og rask dessert med...

Snurrer med makron o..

Snurrer med makronfyll er alltid godt, og i...

Enkel kokoskake med ..

Det nærmer seg påske og jeg har bakt...

Havrescones

Havrescones - hentet fra boken kokebok fra Kardemommeby,...

Mocca-eclairs

Da jeg kom over dette bildet av kaffe-eclairs...