- Krem.no - https://krem.no -

DÃ¥rlige nyheter

Det er en trist avisoverskrift i dagens lokalavis. Familiebakeriet til Thorsen på Skedsmokorset legges ned. Enda et håndverksbakeri er snart borte. Jeg er lei for å si det, men det kom ikke som noen overraskelse. 

I kamp med de store kjedene har ikke små familiebakerier nubbsjans. Importbrød fra utlandet utkonkurrerer de lokale bakervarene på pris. Håndlagde kaker koster for mye å produsere, det blir for dyrt.  Og vi vet ikke å sette pris på det før det er borte.

Baker- og konditorstanden i Norge tynnes sakte men sikkert ut, og jeg er redd denne avisoverskriften er starten på slutten for konditoryrket slik vi kjenner det i dag. Det blåser en baketrend over landet, men rekrutteringen til konditorfaget har aldri vært lavere. 

Jeg er virkelig bekymret for hvordan faget mitt skal overleve. En franskmann bosatt i Norge vant Norgesmesterskapet i konditorkunst i februar. Vi har flinke konditorer i Norge, men vi ser dem sjelden. De skaper ingen blest med sine kunstverk, fordi de er få og ikke har et kommersielt produkt. Eller?

Nettet flommer over av hjemmebakere som gjerne baker en Barbie-kake til frøkna di, eller en etasjekake til dåp med babyer klemt ut av silikonformer. Blomster, bokstaver og border er stanset ut – ikke en håndmodellert rose å se i mils omkrets. Det bakes svart – hjemme på kjøkkenet. Trolig med 10 000 tarmbakterier på den benken kaken lages på.

Ja, jeg vet jeg tråkker en hel haug av dere på tærne nå, men jeg er klinkende klar der: Skal du bake kaker som andre skal spise, og ta betalt for det, skal det skje på et kjøkken godkjent av Mattilsynet.

Konditoryrket er et håndverksfag som mange ikke lenger vet hva handler om fordi vi stort sett handler alt av brød og kaker på Kiwi og Rema. Masseproduserte varer, laget på fabrikk. Kaka til 50 års dagen kjøper du av hun flinke selvlærte, som baker de flotteste kaker hjemme på benken, men for svarte penger.

Å lese at enda et håndverksbakeri blir borte er trist, men gir meg enda mer iver. Krem.no er min mulighet til å vise et kreativt yrke med lange tradisjoner og stort mangfold. Skal det bli nye, dyktige konditorer i dette landet må faget få all den omtalen det kan få! Og la gjerne rekrutteringen starte med de unges iver etter å lage fargerike cup cakes og utstansede blomster. 

Bare sørg for å sluse dem inn på rett vei, nemlig til en konditor-fagutdannelse.

Hører dere, Baker- og konditorbransjens landsforening?