- Krem.no - https://krem.no -

Elins bordstabelbakkels

Bordstabelbakkels er en mørdeigskake med en sprø mandeltopping. Eller, det vil si, jeg ville ha en sprø mandeltopping. Det fikk jeg ikke til første gang jeg prøvde, men hey! Se på disse, da!

De første kakene lagde jeg etter en oppskrift jeg fant i ei kokebok jeg har fått etter mormor. Det står mye rart i gamle oppskrifter, og til deg som tror de gamle oppskriftene er best: nei. Sånn er det dessverre ikke. Råvarene var ikke de samme som i dag, de brukte erstatning for dyrere råvarer og trikset og mikset med mengdeforhold.

Nå sier jeg ikke at ALLE gamle oppskrifter ikke duger, men ha det i bakhodet neste gang du baker fra en eldgammel oppskriftsbok.

Disse bordstabelbakkelsene ble best på andre forsøk av forskjellige grunner: Den deigen jeg lagde først var for bløt. Måtte kna inn mer mel, noe som gjorde at den mistet den lette, sprø konsistensen. Jo mer du elter mørdeig, jo seigere blir den. Det er derfor du gjerne kan lage den med hendene, bare til den så vidt har kommet sammen.

Det som ikke ble bra i går, var fyllingen på toppen. Jeg hadde et vagt minne om noe sprøtt og godt som smakte mandel. Det gjorde det ikke i går, men, som du ser – det gitt så meget bedre på andre forsøk.

Disse opplevdes jo som en klassereise å spise. Knasende sprø marengs som smakte av mandel. OK, så er bordstabelbakkels kanskje ørlitegrann kjedelig, men jeg har gjort mitt beste for å lage den beste utgaven.

 

Bordstabelbakkels (40-50 stk)
125 g margarin eller smør
125 g melis
250 g hvetemel
1 egg

Topping
75 g eggehvite (ca. 2 stk)
50 g sukker
100 g melis
75 g malte mandler

Slik gjør du:
1. Vei opp alle ingrediensene til mørdeigen i en bolle. Kna sammen til du får en deig. Pakk inn i plast og legg i kjøleskapet minimum 30 minutter.
2. Kjevle deigen ca. 1.5-2 mm tynn (ta en del først, la resten bli i kjøleskapet).
3. Mål opp bunnene så de blir 12 cm x 2.5 cm. Sett på plate.
4. Mal mandler på en foodprocessor. Bland mandler med melis.
5. Pisk eggehvite og tilsett sukkeret, litt etter litt.
6. Når du har en stiv, blank marengs, vend inn melis/mandel-blanding. Ikke rør for mye.
7. Ha marengsen i en sprøytepose. Klipp et ikke alt for stort hull eller bruk en glatt tyll. Sprøyt på en stripe av fyllet på hver bunn. Prøv å jobbe raskt så marengsen ikke faller sammen.
8. Stekes på 170 grader varmluft i ca. 15 minutter. Stek gjerne alle brettene samtidig.

Kjevle ut kald deig, del i biter på 12 x 2.5 cm
Plasser på plate
Lag mandeltopping, mal først mandlene
Bland sammen melis og mandler, pisk marengs av eggehvite og sukker som tilsettes litt etter litt
Vend inn mandel og melis i marengsen. Ikke rør for mye.
Ha marengsen i en sprøytepose, legg på en stripe med fyll
Fikk litt for lite fyll, lagde et litt for stort hull…
Etter steking ser de sånn ut
Mine beste bordstabelbakkels!