- Krem.no - https://krem.no -

Festloff

Loff kan lages rund, i form, eller i en litt jålete utgave – som denne. Jeg ville opprinnelig lage den på nytt, ettersom jeg ikke ble helt fornøyd med det ferdig bakte resultatet, men jeg lar det heller bli opp til deg å gjøre forbedringene, så kan du ta dette med deg som inspirasjon. Hva jeg ikke er fornøyd med? Den tvinnede toppen skulle vært litt mindre og fletten under litt større.

Du ser hvordan jeg har gjort det på trinn for trinn-bildene under her.

Oppskriften jeg har brukt er en jeg postet for et par uker siden, på melkeloff, som jeg da bakte i form.

Av denne oppskriften får du to jålete loff.

Loff (2 stk)
850 g hvetemel
25 g gjær
5.5 dl helmelk eller vann
2 egg
15 g salt
25 g smør/ margarin

Slik gjør du:
1. Elt sammen mel, kald væske, egg og gjær i ca. 10 minutter.
2. Tilsett salt og smør i terninger.  Elt 5-7 minutter til. Sett opp farten slik at det blir ekstra kraftig elting de siste 3 minuttene. 
3. Pakk bollen inn i plast/ træ en plasthette på og la hvile ca. en time på benken.
4. Del deigen i to like deler.
5. Av den ene deigen: Vei opp tre deigemner til ca. 200 gram hver. Disse bruker du til å lage en flette. Når du triller lisser til fletta, la de ligge litt mellom hver gang du triller. Da blir det enklere å få de passe lange. Pensle fletten med litt vann og dypp den i sesamfrø. Klem den flat og lag en dyp grop i midten. Den siste deigklumpen deler du i to og tvinner sammen. Pensle den og dypp i valmuefrø. Legg den i fordypningen på fletten. Lag en loff på samme måte av den andre delen av deigen.
6. Etterhev i ca. 30 -45 minutter. Sett ovnen på 250 grader. 
7. Sett loffen på nest nederste rille i ovnen. Kast litt kokende vann inn i bunnen av ovnen (ca. 1/2 dl) rett før du lukker ovnsdøra og skru ned til 225 grader (bruk gjerne varmluft). Er du redd for at ovnen din kan gå i stykker? Plasser en langpanne i bunnen og kast vannet i den (den må bli like varm som resten av ovnen). Tas ut etter ca. 10 min.
8. Stek i ca. 25 minutter, til kjernen av loffen har ca. 96-98 grader.

Rull disse i etapper: la de hvile litt, så blir de lettere å rulle til pølser.
Flett til en lubben flette.
Pensle med litt vann og dypp i frø.
Ta den siste deigklumpen og del den i to. Tvinn sammen, pensle og dypp.
Plasser i gropen på den lubne fletten. La etterheve ca. 30 min.
Denne stekte på varmluft i ca. 25 minutter.
Nydelig god loff som gjør seg på bordet både til hverdag og til fest.