- Krem.no - https://krem.no -

Fiberrundstykker ala Funkygine

Her kommer en hyllest fra en Jessheimkvinne til en annen: Jeg heier på deg, Jørgine! Og håper du vinner hele sulamitten! (Skal vi danse All stars, mener jeg).

Men, hvordan vise sin beundring og hyllest? Jeg bestemte meg for å prøve å bake noe som kunne ligne på Jørgines fiberstykker.

Det var lettere sagt enn gjort. Jeg er ingen baker, men kan jo noe om hva som skal til for å lage noe sunt, grovt og mjukt. Det er rett og slett veldig VANSKELIG. Særlig fordi man i industribakerier benytter seg av ukjente ingredienser, tilsetningsstoffer og proffutstyr som vanlige folk ikke har. Noe som i utgangspunktet gjør dette til en sjanseløs oppgave.

Men, det er jo det som er gøy også, da. Hvordan kan jeg få til å bake noe som ligner? Hjemme på kjøkkenet, der jeg ikke har heveskap med damp, surdeig av rug, enzymer som gjør det luftig og holdbart, ei heller røstet hvete som brukes for å sette farge på bakverket?

Og bare så du ikke skal tro jeg har laget en blåkopi, det har jeg ikke. Den originale oppskriften har jeg ikke. Min oppskrift er komponert ut i fra innholdsdeklarasjonen. Den har færre ingredienser og ingen tilsetningsstoffer. Jeg har likevel klart å lage noe som ligner. Om de ikke ble like søte og luftige, så ble de bra!

Den største hemmeligheten for at dette funker heter tangzhong. Tangzhong er en asiatisk baketeknikk som gjør at en deig kan ta opp mer væske. Det gjør disse rundstykkene veldig myke og holdbare.

Så litt om ingrediensene. Kanskje ikke de enkleste å få tak i, men de er helt avgjørende for at det skal bli et produkt som ligner Funkygines fiberstykker. Gå til butikker med større utvalg! Du kan godt bytte ut mørk sirup med lys. Jeg brukte et sterkt mel (Hvetebakst – et nytt mel fra REGAL) med ekstra mye protein (gluten) som er perfekt for disse rundstykkene. Hvis du ikke får tak i det, bruk vanlig hvetemel.

Og ja, du må bruke en maskin til å elte deigen. Grovheten på disse er 68%

Vil du doble deigen? Doble alt bortsett fra gjær. Tipper 28 g gjær blå, fersk holder..

Fiberrundstykker ala Funkygine (ca. 11 stk)
Tangzhongjevning:
40 g Hvetebakst (eller vanlig hvetemel)
2 dl vann
———————

210 g Hvetebakst (eller vanlig hvetemel)
125 g sammalt hvete fint
100 g havrekli
65 g olje (raps eller oliven)
15 g mørk sirup
10 g maltekstrakt
16 g gjær (fersk, blå)
8 g salt
1.5 dl kaldt vann

Litt linfrø og havrekli til å strø på toppen

Slik gjør du:
1. Start med å lage tangzhongjevning ved å ha 40 g mel i en kjele med 2 dl væske. Varm til det tykner. Rør hele tiden. Avkjøl jevningen.
2. Ha avkjølt jevning i en bakebolle. Tilsett hvetebakst, sammalt hvete fint, havrekli, gjær, sirup, maltekstrakt og vann. Vent med å ha i olje og salt.
3. Sett på maskinen og elt i ca. 10 minutter på middels fart. Tilsett salt og olje (slapp av, deigen vil gå sammen igjen, selv om oljen gjør den glatt).
4. Elt deigen 5-10 minutter til etter at du har tilsatt oljen og saltet. Deigen skal ikke være varm. Blir den varm, stopp eltingen før.
5. Dra en pose over bakebollen og la den heve en times tid på benken.
6. Etter en time, del deigen opp i biter på 80 gram.
7. Rull til boller, så til avlange pølser. Sett sammen tre og tre. Fukt med litt vann mellom.
8. La etterheve under et klede i ca. 30-45 minutter. Spray eller pensle på vann under hevingen, så deigoverflaten ikke tørker ut.
9. Dryss på litt linfør og havrekli rett før steking.
10. Sett midt i ovnen på 230 grader varmluft i ca. 10-15 minutter. Eller 240 grader over/undervarme 15-17 minutter.
11. Legg på rist og avkjøl.


Jeg pleier å smøre tangzhongjevningen ut i bunnen av bakebollen for å avkjøle den raskere.
Deigen er ferdig eltet.
Etter å ha hevet ca. 1 time på benken.
Del opp i biter på 80 g eller lag 11 like store biter.
Trill først til bolleform, så pølsebrød-form.
Sett sammen tre og tre. Fukt med litt vann mellom hvert deigemne.
Ferdig etterhevet. Sprayet med litt vann og drysset litt havrekli og linfrø på toppen.
Stekte 13 minutter midt i ovnen, på 230 grader varmluft (midt i ovnen)
Mjuke, luftige og veeeeldig gode!