- Krem.no - https://krem.no -

Firkløverkake i langpanne

Krem.no – favoritt, nå i langpanne. 

En av de aller mest populære oppskriftene på krem.no er en rund firkløverkake. Nå som dugnad, maifest og avslutninger snart står for døra tenkte jeg at denne kaka, bakt i en langpanne, raskt vil bli en favoritt. 
Jeg forstår veldig godt hvorfor dette er en av mine aller, aller mest populære kaker her på krem.no. Du skal lete lenge etter en så myk og saftig sjokoladekake, attpåtil med en glasur sendt fra himmelen. Oppskriften jeg har brukt er den samme som for denne kaken som er rund, men jeg har økt mengden slik at den skal passe til en langpanne (ca. 30 x40 cm). 

Som dere ser på bildet litt lenger ned, det blir ikke en veldig høy kake. Den er svært luftig (akkurat passe høy etter min mening) men det er et KRITISK punkt for at den faktisk skal få høyde i det hele tatt. Dette kritiske punktet inntreffer når du skal ha i ingredienser i eggedosisen. Da er det om å gjøre å bevare luften i eggedosisen. Av den grunn skal du være forsiktig med å piske for mye når du tilsetter smeltet sjokolade/ kaffe/ smør. 

Jeg tar ut vispen etter at smørblandingen er tilsatt og sikter inn melet. Så bruker jeg en slikkepott og vender det inn for hånd. Klarer du å bevare noe av luften i eggedosisen er det nemlig veien til suksess for denne kaken. 

Steketiden ble ca. 20 minutter i min ovn (over/undervarme – midt i ovnen – 200 grader). Ingen ovner er like (sagt til det kjedsommelige, men så viktig å få med) derfor må du selv avgjøre når din kake er ferdigstekt. Bruk gjerne en stekepinne. Stikk den i midten av kaken. Det skal ikke henge deig igjen på den. 

I glasuren skal det originalt være Firkløver (derav navnet) men glasuren på denne kaka er faktisk laget med en annen type sjokolade (melkesjokolade med daim). Det er fordi noen i familien ikke er så glad i Firkløver. Bruk den sjokoladen du liker! 

Vil du lage den med fyll? Del den i to og legg et lag med glasur i mellom og på toppen, eller lag litt vaniljekrem som du legger inni kaka. 

Firkløverkake i langpanne (ca. 30×40 cm)
7 egg
300 g sukker
200 g smør eller margarin
100 g sjokolade (mørk)
3 ss kaffe (flytende)
200 g hvetemel
2.5 ts bakepulver

Glasur:
2 dl sukker
2 dl fløte
100 g smør
100 g Firkløver (eller annen sjokolade du liker)

Slik gjør du:
1. Start med å piske eggedosis av egg og sukker. Pisk så lenge at det blir en tykk konsistens. 
2. Mens eggedosisen pisker, vei opp smør/margarin og hakket sjokolade. Hell på kaffe. Smelt i mikroovn eller over vannbad. 
3. Hell blandingen i eggedosisen og rør sammen (bland sammen men ikke rør for mye/ for lenge)
4. Ta ut visp og sikt inn mel og bakepulver. Sikt inn litt etter litt. Vend inn med en slikkepott.
5. Hell kakerøra i en langpanne kledd med bakepapir (ca. 30 x 40 cm).
6. Stek på 200 grader, over/undervarme, midt i ovnen. Steketid ca. 20 minutter.
7. Ta ut av ovnen og avkjøl noe før du tar kaken ut av forma og avkjøler på rist. 
8. Ha alle ingrediensene til glasuren i en kjele og kok på middels varme i 10-12 minutter. 
9. Lag noen fordypninger i kaka og hell på glasuren. 
10. Skjær i passe store stykker og spis! Kaka kan fint fryses og er holdbar i flere dager i romtemperatur. 

Start med å piske eggedosis av egg og sukker. Visp inn smeltet smør/kaffe/sjokolade. Sikt inn det tørre og vend inn med en slikkepott.

Hell røra i en langpanne kledd med bakepapir (ca. 30 x 40 cm). Stek på 200 grader (over/underavarme) midt i ovnen 17-20 minutter. 

Ta kaka ut av forma og avkjøl på rist. 

Lag noen fordypninger i kaka med for eksempel baksiden av en sleiv. 

Hell på glasuren og stryk den utover kaka. La avkjøle litt før du skjærer den i passe store biter. 

Fin kake til alle slags anledninger. Kan oppbevares i flere dager uten kjøling. Kan også fryses.