- Krem.no - https://krem.no -

Flettebakst – flette med åtte 

Fletteøvelse – dag 1

 Jeg har lagt meg i selen for å skape en ny baketrend, og dere som følger meg på Facebook og Instagram har sett at jeg i går lagde denne fletten, laget med 8 strenger. Og helledussen for en respons! Jeg skynder meg derfor å legge ut litt informasjon om hvordan den ble laget. Er i gang igjen i dag – flere fletter er på gang. Øvelse gjør mester!

Min konditorlærer på Sogn Videregående skole i Oslo het Hans Sickel. Han hadde et fantastisk bibliotek med fagbøker. Dessuten samlet han en rekke utklipp fra tyske fagblader i egne permer. Da han skjønte at dette livet var i ferd med å ebbe ut, tok han kontakt. Han ville noen skulle bringe arven videre. Siste gang jeg besøkte ham reiste jeg derifra med bilen full av faglitteratur og permer. Takk Sickel!

En av disse bøkene er en bok om flettebakst. I Sveits og Østerrike er flettebakverk en sterk tradisjon, og også andre land har sine flette-spesialiteter. Og jeg syntes det er så gøy å lage!

Boken er på tysk, og jeg sliter noe så skikkelig. Joda, hadde tysk på skolen jeg, men la meg si det sånn, det eneste jeg husker er et banneord. Derfor har jeg måttet ty til google translate og videoer på Internett. 

Det er nærmest håpløst å skjønne hvordan disse flettene lages kun ved å se på tegninger, derfor er jeg svært glad for at jeg fant videoene på nettet. Så får jeg ta for meg de litt mer kompliserte flettene i boka når jeg har fått meg en oversetter. 

Deigen jeg har laget i dag er noe bedre enn den jeg jobbet med i går, derfor går jeg for denne oppskriften – enn så lenge. Om jeg finner ut noe annet undervegs vil jeg fortløpende gjøre endringer.

Før du begynner må jeg bare fortelle deg en ting, slik at du ikke blir skuffet. Dette blir ikke en bolle-aktig kringle. Dette blir en temmelig lite søt og kompakt flette. Deigen består av mindre gjær og sukker enn vanlig søt gjærdeig, derfor trenger den også litt mer tid.  Den er god, ja, men ganske annerledes i konsistens. Det føles litt som å spise en litt søt loff, eller en brioche. Grunnen til at jeg bruker denne deigen til en flette fremfor en vanlig bolledeig er at denne deigen er bedre å jobbe med. Den hever ikke ualminnelig raskt, og er derfor lettere å håndtere. Sånn. Da vet du det! Har du lyst til å lage en annen deig som er raskere å jobbe med, og som gir deg et mer luftig resultat kan du gjerne prøvemin klassiske bolledeig. Den bruker jeg til alt annet jeg lager av søt gjærbakst. 

Deig til flettebakst med flere strenger

500 g hvetemel
3 dl væske (vann/melk)
25 g gjær
75 g sukker
60 g smør/margarin
2 ts salt

Slik gjør du:
1. Bland alt det tørre i en bakemaskin. Varm væsken til fingervarm, rør ut gjæren og hell blandingen i bakebollen. Tilsett smeltet smør.
2. Deigen eltes godt til den er smidig. La maskinen kjøre opp mot maks fart i 5-7 minutter. Ta en liten deigkule og dra den mellom fingrene. Når du kan dra ut en tynn, gjennomsiktig hinne er den ferdig eltet. Hvis den revner og virker «kort» når du drar i den, elt deigen videre. Etter at deigen er ferdig eltet må den hvile.
3. La den hvile minimum 1/2 time på et lunt sted. Pakk gjerne bollen inn i en tett plastpose. Når deigen har hevet til ca. dobbel størrelse kan du begynne utbakingen.
4. Se bildene og video for fremgangsmåte! 
5. Hev fletten ca. 30 minutter før du steker den på 180 grader i ca. 30 minutter. (Har den en «hul» lyd når du banker på den er den ferdig)

Les også: 12 tips for å lykkes med gjærdeig.

Start med å veie opp deig-emner, 100 g per emne. Rull til boller. 

Under ser du hvordan jeg jobber med deigen for å få den lettere å rulle. Klem bollene flate og klem dem sammen ved å brette deigen fra øverst til nederst. Dette gjør jeg for å få en stram og spenstig deig som ikke blir flat når den skal rulles til pølser. Denne klemmingen og rullingen måtte jeg gjenta flere ganger. 
 
Det er helt umulig å rulle en pølse til full lengde på første forsøk. Deigen vil virke strev og vanskelig å jobbe med. Ta det derfor etappe-vis.

Denne videoen viser deg hvordan du skal flette. Jeg så den maaaaange ganger, og måtte til slutt trene med hyssinger, haha! Det ser jo så enkelt ut, men jeg syntes ikke det var like lett, nei :) 

La deigen heve minimum 30 minutter før du steker den på 180 grader i ca. 30 minutter. 

Fikk du lyst til å lage flettebakst, men kanskje ikke med noe så avansert? Her og finner du mitt første innlegg om flettebaksten med noe enklere kuvertbrød og fletter.