Fletteøvelse – dag 1
Min konditorlærer på Sogn Videregående skole i Oslo het Hans Sickel. Han hadde et fantastisk bibliotek med fagbøker. Dessuten samlet han en rekke utklipp fra tyske fagblader i egne permer. Da han skjønte at dette livet var i ferd med å ebbe ut, tok han kontakt. Han ville noen skulle bringe arven videre. Siste gang jeg besøkte ham reiste jeg derifra med bilen full av faglitteratur og permer. Takk Sickel!
En av disse bøkene er en bok om flettebakst. I Sveits og Østerrike er flettebakverk en sterk tradisjon, og også andre land har sine flette-spesialiteter. Og jeg syntes det er så gøy å lage! Boken er på tysk, og jeg sliter noe så skikkelig. Joda, hadde tysk på skolen jeg, men la meg si det sånn, det eneste jeg husker er et banneord. Derfor har jeg måttet ty til google translate og videoer på Internett. Det er nærmest håpløst å skjønne hvordan disse flettene lages kun ved å se på tegninger, derfor er jeg svært glad for at jeg fant videoene på nettet. Så får jeg ta for meg de litt mer kompliserte flettene i boka når jeg har fått meg en oversetter. Deigen jeg har laget i dag er noe bedre enn den jeg jobbet med i går, derfor går jeg for denne oppskriften – enn så lenge. Om jeg finner ut noe annet undervegs vil jeg fortløpende gjøre endringer.
|
|
|
Deig til flettebakst med flere strenger
500 g hvetemel
3 dl væske (vann/melk)
25 g gjær
75 g sukker
60 g smør/margarin
2 ts salt
Slik gjør du:
1. Bland alt det tørre i en bakemaskin. Varm væsken til fingervarm, rør ut gjæren og hell blandingen i bakebollen. Tilsett smeltet smør.
2. Deigen eltes godt til den er smidig. La maskinen kjøre opp mot maks fart i 5-7 minutter. Ta en liten deigkule og dra den mellom fingrene. Når du kan dra ut en tynn, gjennomsiktig hinne er den ferdig eltet. Hvis den revner og virker «kort» når du drar i den, elt deigen videre. Etter at deigen er ferdig eltet må den hvile.
3. La den hvile minimum 1/2 time på et lunt sted. Pakk gjerne bollen inn i en tett plastpose. Når deigen har hevet til ca. dobbel størrelse kan du begynne utbakingen.
4. Se bildene og video for fremgangsmåte!
5. Hev fletten ca. 30 minutter før du steker den på 180 grader i ca. 30 minutter. (Har den en «hul» lyd når du banker på den er den ferdig)
Under ser du hvordan jeg jobber med deigen for å få den lettere å rulle. Klem bollene flate og klem dem sammen ved å brette deigen fra øverst til nederst. Dette gjør jeg for å få en stram og spenstig deig som ikke blir flat når den skal rulles til pølser. Denne klemmingen og rullingen måtte jeg gjenta flere ganger.
Det er helt umulig å rulle en pølse til full lengde på første forsøk. Deigen vil virke strev og vanskelig å jobbe med. Ta det derfor etappe-vis.