Sammenrullet flette
Grunnoppskrift søt flettedeig
500 g hvetemel
3 dl væske (vann/melk)
25 g gjær
75 g sukker
60 g smør/margarin
2 ts salt
Slik gjør du:
1. Bland alt det tørre i en bakemaskin. Varm væsken til fingervarm, rør ut gjæren og hell blandingen i bakebollen. Tilsett smeltet smør.
2. Deigen eltes godt til den er smidig. La maskinen kjøre opp mot maks fart i 5-7 minutter. Ta en liten deigkule og dra den mellom fingrene. Når du kan dra ut en tynn, gjennomsiktig hinne er den ferdig eltet. Hvis den revner og virker «kort» når du drar i den, elt deigen videre. Etter at deigen er ferdig eltet må den hvile.
3. La den hvile minimum 1/2 time på et lunt sted. Pakk gjerne bollen inn i en tett plastpose. Når deigen har hevet til ca. dobbel størrelse kan du begynne utbakingen.
4. Hev fletten ca. 30 minutter før du steker den på 200 grader i ca. 30 minutter. (Har den en «hul» lyd når du banker på den er den ferdig)
..eller lag en loff:
Loff
500 g hvetemel
3 dl væske (melk eller vann)
25 gram gjær
2 ts salt
2 ss smør eller olje
1 egg (valgfritt)
Slik gjør du:
1. Bland alt det tørre i en bakemaskin, varm væsken fingervarm og hell i.
2. Tilsett gjær, smeltet smør/olje og egg.
3. Deigen eltes godt til den er smidig.
4. Settes et varmt og fuktig sted til heving. (Pakk bakebollen inn i en pose)
5. Når deigen har hevet til dobbel størrelse knas den godt sammen og formes til fletten – følg bildene.
6. Heves i ca. en halv time til tre kvarter før den stekes på 200 grader i 30 minutter. Pensles med egg utblandet med litt vann.
Les også: 12 tips for å lykkes med gjærdeig.