- Krem.no - https://krem.no -

Fletteknuter med kanel og sukker

Twisted sisters 

Fikk lyst til å flette litt deig i dag. Da ble kanelbollene seende sånn ut. 
I dag fikk jeg det for meg at jeg skulle bake noen kanelknuter. Har lenge tenkt at jeg skal teste en teknikk som vanligvis brukes på rullede deiger (croissanter og butterdeig) og som tenkt, så gjort. Før du går i gang må jeg si: dette kommer til å ta litt tid. Det er fordi jeg kjøler ned deigen før jeg lager knutene. Du MÅ ikke gjøre det, men tro meg, alt blir enklere når deigen er kald. 

Denne oppskriften er nesten identisk med min «vanlige» søte grunnoppskrift bortsett fra at jeg har redusert gjærmengden noe og tilsatt blitte litt mer mel. Det er nemlig lettere å jobbe med en fast deig når man skal lage flettene. Denne deigen skal IKKE heve til dobbel størrelse. Den skal bare hvlie 15-20 minutter før du begynner å jobbe med den. 

Ikke bli fristet til å ha i mer gjær, da vil de ese ut av fingrene mens du jobber og revne fullstendig i ovnen. 

Hevetid før de går i ovnen er vanskelig å angi. Det kommer alt an på hvor kald deigen din er. Mine sto ca. 1 time før jeg stekte dem. 

Søt hvetedeig
525 g hvetemel
1 dl sukker
15-20 g fersk gjær
3 dl væske (gjerne melk)
75 g smør
2 ts kardemomme
1 egg (valgfritt)
en liten klype salt 

1 egg til pensling

Slik maler du kardemomme selv

Fyll:
10 g maisennamel
12 g kanel

12 g melis
100 g smør
100 g sukker

Sørg for at smøret er mykt. Rør alt sammen til en glatt masse. 

Har du lest mine beste tips og triks på hvordan du skal lykkes med søt gjærdeig?

Slik gjør du:
1. Vei og mål opp alt det tørre i en bakemaskin, tilsett melk (romtemperatur eller kald) og deretter egg, smuldre gjær i bollen. Sett i eltekroken og start maskinen. Bland sammen til en deig.
2. Sett opp farten på maskinen og elt deigen godt. Virker deigen for fast, juster
med væske.
3. Vei opp smør og kutt i terninger. Tilsettes når deigen har eltet ca. 7–10 minutter.
4. Etter at smøret er blandet inn i deigen, fortsett eltingen i ca. 5 -10 minutter.
5. For å vite om deigen er ferdig eltet, ta glutentesten: Dra deig mellom fingrene. Når du kan dra ut en tynn, gjennomsiktig hinne, er den ferdig eltet. Hvis den revner og virker «kort» når du drar i den, elt deigen videre.
6. Pakk bakebollen inn i en pose eller legg et klede over bollen. 
7. La deigen hvile ca. 15-20 minutter før du kjevler et stort rektangel på ca. 1.5mm tykkelse. 
8. Smør på fyllet og brett sammen som vist på bildene under.
9. Del deigen i to, legg over på et brett og sett i kjøleskap til deigen er gjennomkald.  

10. Ta den ene delen av deigen ut av kjøleskapet. Kjevle den på nytt og del i to (se bilde). Legg deigen du ikke bruker i kjøleskap. 
11. Del deigen opp i stykker på ca. 10 x 6 cm. Bruk en skarp kniv og kutt hakk i deigen, akkurat som du lager en julekurv. 
12. Flett deigen sammen. Snu den opp ned og rull sammen. Fukt med litt vann nederst på den bredeste delen. Sett på plate. 
13. La heve ca. 1 time. Pensle med egg før steking. 
14. Stekes et hakk ned fra midten på  220-230 grader (over/undervarme) i ca. 10 minutter. 
15. Avkjøl på rist. 

Kjevle deigen ut til et stort rektangel. Smør på fyllet og brett først en del inn til litt over midten. 

Brett andre del over. Del deigen i to og legg på et brett. 

Dra plast over og sett kjølig til deigen er gjennom kald (valgfritt – da blir deigen lettere å jobbe med). Når deigen er kald, ta ut den ene delen og kjevle den ut. Del i to (høyde på deigen før den deles – ca. 20 cm) Deigstykket du ikke bruker puttes i kjøleskapet igjen. 

Del i biter på ca. 6 cm. Disse bitene kuttes som vist på bildet. Flett sammen. Snu deigstykket og rull sammen. Fukt den bredeste delen med litt vann før du ruller (slik at deigen hefter).

Sett knutene på plate og la heve ca. 1 time. 

Stek på 220-230 grader i ca. 10 minutter (litt under midterste rille) over/undervarme.