- Krem.no - https://krem.no -

Formkake med hjerte og sjokoladeglasur

Saftig formkake til mor eller din hjertens kjær, med sjokoladetrekk, futt og fres

Knallgod formkake med en overraskelse når du begynner å skjære i den. Akkurat slik mor liker. Skal kaka spises av din hjertens kjær har jeg strødd litt popping candy på toppen (gir garantert ny gnist i forholdet).
For en stund tilbake lagde jeg en tropisk aroma (som formkake) med en stjerne i midten. Lagde den til Opplysningskontoret for brød og korn før jul for et par år siden.  Siden har jeg tenkt at den kaka skal jeg lage igjen. Til en annen anledning (men IKKE som tropisk aroma, det smaker pyton) Og nå kom anledningen. For er det noe vi ikke kan få nok av før valentines og morsdag, så er det gode ideer på hvordan vi kan glede dem som står oss nærmest, personene vi er aller mest glad i. 

Jeg snakker selvsagt om mor. Altså meg. For det er jo morsdag på søndag! Siden mannen er bortreist og dermed også går glipp av valentinsdagen (som han ikke bryr seg om uansett) blir all fokus denne helgen på mor. Sukk. Er det ikke nydelig?
Oppvarting, kaffe på senga, pakker og blomster. Kaffen må jeg kanskje lage selv, og ja, kaka har jeg jo også laget. Men kos blir det. Så skal jeg selvfølgelig gjøre stas på min mamma. Og helt sikkert spare en kakebit til min valentin. 

​Kaka tar litt tid å lage, men det er ikke så slemt (som danskene sier) – før du vet ordet av det er den ferdig. Det som er viktig når du lager denne er å sette hjertene tett i tett. Som du ser på bildet mitt har det sneket seg litt kakerøre inn i hjertet, men det gjør jo ingen ting. Har du ikke rød farge, bruk bare kakao i den fargede massen. TIlsett litt ekstra væske – et par spiseskjeder vann eller melk. 

Har du ikke en liten brødform til å steke den fargede massen i kan du stryke den utover en springform, slik at massen blir ca. 1-2 cm i høyde.. Steketiden kan da halveres. 

Hjerteformkake
200 g sukker
230 g smør
230 g hvetemel
4 egg
1 1/2 ts bakepulver
2 ts vaniljesukker
1 dl melk

ca. 1- 2 ss kakao
rød farge

Glasur:
100 g sjokolade
2-3 ss fløte
15 g smør
Pynt:
Popping candy
Frysetørkede bringebær

Slik gjør du:
1. Rør smør og sukker lyst og luftig. (Bruk helst romtemperert smør/ margarin). 
2. Rør inn ett og ett egg. 
3. Sikt inn hvetemel, bakepulver og vaniljesukker og bland sammen så det blir en jevn masse. Tilsett melk til slutt. 
4. Ta av 250 – 300 g masse. Rør inn kakao og evt. rød farge. Tilsett 1-2 ss vann om massen virker fast. 
5. Den fargede massen fordeles i en liten brødform kledd med bakepapir (eller i en springform så massen blir ca. 1 cm tykk)
7. Settes midt i oven på over/undervarme 175 grader ca. 35-45 minutter.
8. Avkjøl den fargede formkaken før du skjærer den i skiver. Stikk ut et hjerte (eller en annen figur) med en pepperkakeform.
9. Kle en liten brødform med bakepapir. Fordel litt av den gjenværende massen i bunnen. Sett kakehjerter tett i tett. 
10. Legg på resten av formkakemassen og putt i ovnen. Stek på 175 grader ca. 45 – 50 minutter. 
11. Smelt sammen fløte, smør og sjokolade over vannbad (eller i mikroovn). Rør glasuren glatt og la den avkjøle litt før du smører den på kaken. Pynt med frysetørkede bringebær og popping candy.
 

(Til info: liten brødform 1 til farget kake har størrelse 24×9 cm. Liten brødform 2 til den ferdige kaken har størrelse 21×11 cm.)

Den fargede formkaken stekes 35-45 min. Avkjøl før du skjærer i skiver. 

Stikk ut hjerter og plasser i kakeforma – tett i tett.

Legg på resten av massen (over hjertene) Stek på 175 grader i ca. 45 minutter. 

Slik ser kaka ut ferdigstekt – la den avkjøle godt før du har på sjokoladeglasur. 
Og alle hjerter gleder seg!