- Krem.no - https://krem.no -

Formkake med sitron

Sitronformkake. Det er kaffekaka si, det.

Høsten er kosetid, og jeg skal snart på hyttettur med jentegjengen. Da kan det passe å ha med ei saftig sitronformkake som holder seg i mange dager. Forresten, så mange dager tror jeg kanskje ikke den holder….
For dere som har fulgt meg en stund – dette er en oppskrift dere kjenner igjen. Oppskriften er nemlig en likeverdighetsmasse, noe av det mest grunnleggende i kakeverdenen, og noe av det første du lærer på yrkesskolen som konditor. Oppskriften er svært anvendelig, og som dere kanskje vet har jeg brukt den både til eplekake og til muffins.

Men – jeg har gjort et lite eksperiment. Jeg har nemlig brukt et italiensk Tipo 0 -mel. Altså, et svært fint mel – mye brukt til pizza. Det er slett ikke nødvendig, men gir en meget fin konsistens. Har du kjøpt formkake på reise sørover skjønner du hva jeg mener.

Forskjellen på dette melet og det norske hvetemelet, er at kun det innerste av kjernen i hvetekornet er brukt. Da får du det aller, aller fineste melet. I vanlig norsk hvetemel er ca. 78% av kornet brukt, mens melet jeg har brukt kanskje har en utmalingsgrad på 55% – 65% .Om du ikke har Tipomel kan du gjerne bruke melet som heter finbakst. Generelt passer det å bruke finere meltyper til formkaker, sukkerbrød og kjeks. ​

Sitronformakake
​180 g sukker
180 g smør/ margarin
180 g hvetemel
3 egg
1 ts bakepulver
1 ts vaniljesukker
1/2 dl sitronsaft (ca. saften fra en halv sitron)
Revet skall av en hel sitron

Slik gjør du:
1.     Rør smør og sukker lyst og luftig. (Bruk helst romtemperert smør/ margarin).
2.     Rør inn ett og ett egg.
3.     Sikt inn hvetemel, bakepulver og vaniljesukker og bland sammen så det blir en jevn masse.
4.     Rør inn sitronsaften med raspet sitronskall til slutt.
5.     Massen fordeles i en 1.5 liters brødform
7.     Settes midt i oven på over/undervarme 180 grader ca. 45-55 minutter

Pass godt på å stoppe maskinen og skrape ned fra kantene. Hele tiden. Jeg måtte stoppe maskinen og skrape opp fra bunnen og kantene ca. 4587 ganger. Neida, ikke så ille, men det er viktig, altså!

Formkake med sitron – fin å fryse! Jeg brukte denne elendige silikonforma (ca. 1.5 liter) som gjorde at kaka «utvidet» seg under steking. Hadde jeg brukt en fast metallform ville den blitt høyere og flottere å se på, men pytt. Smaken! Smaken er jo like god….