- Krem.no - https://krem.no -

Franske makroner

Jeg har laget macarons – for første gang!

Fransk populært bakverk som jeg godt kan like å spise, men har styrt unna i alle år. I dag måtte jeg til pers.
It’s a first for everything. Jeg har aldri brydd meg særlig om franske makroner. Så, for noen år siden kom venninna mi fra Paris innom. Hun hadde med seg byens beste makroner. Jeg har ALDRI før eller siden smakt noe i nærheten. De var himmelske! Likevel har jeg ikke følt trangen til å prøve selv. I dag kikket jeg i kjøleskapet og der sto en kopp med eggehvite (3-4 uker gammel) pluss at jeg hadde en rest med mandelmel i skuffen. Da bestemte jeg meg. I dag blir det franske makroner! Alt ble filmet på Instagram stories (se under høydepunkter).

Oppskriften har jeg henta fra boka til Sverre Sætre som heter Frukt og bær (anbefales!). Helt uten blygsel: de ble drøyt bra – og det på første forsøk.

Franske makroner
125 g mandelmel (ikke fettredusert)
100 g eggehvite (ca. 3 stk) jeg veide!
170 g melis
80 g finkornet sukker

farge
Sprøytepose med rund tyll

Slik gjør du:
1. Vei opp alle ingrediensene, start med å piske eggehvite og sukker til marengs. Tilsett sukkeret litt etter litt og pisk til du har en stiv marengsmasse.
2. Bland sammen melis og mandelmel, ha i marengsen og rør til du får en «suppete» konsistens (se bilde – jeg er optimistisk..)
3. Om du vil ha farge i massen, bland inn nå.
4. Ha makronmassen i en sprøytepose med tyll og sprøyt ut på en plate med bakepapir/ silikonmatte.
5. La makronene stå i ca. 30 minutter før de stekes.
6. Stek på 165 grader i ca. 15 minutter.
7. Avkjøl og fyll. Makronene kan fryses (med fyll).

Du kan fylle med enormt mye godt, jeg brukte lemon curd (tilsett 1 plate gelatin i curden for at den skal stivne) og karamellisert kondensert melk.

Eller du kan lage et sjokoladefyll:
150 g hvit sjokolade
saften av 1/2 sitron (ca. 20 gram)
Sjokolade smeltes sammen med sitronsaft. La sjokoladen avkjøle til den blir så fast at den kan sprøytes på makronene.

Makroner kan fryses! (med fyll)


Hemmeligheten til vellykkede makroner er konistensen på massen. Den skal være bløt og renne litt utover. Pass derfor på at du ikke sprøyter for store pletter. Makronene skal stå og tørke i ca. 30 minutter før de stekes.  Har du Instagram? Under høydepunkter (stories) ligger film på hele bakingen. Navnet mitt er @kremno_elin

Hadde noen frysetørkede bringebær som jeg drysset over gjennom en sikt. Hadde jeg stekt på svakere varme hadde det kanskje holdt fargen, men det ble (dessverre) mørkt pulver. Men litt fint og, da.

Brett nummer to ble helt vanlige…

Fylte makronene med karamellisert melk (ferdig på boks) ogLemon curd. For å få den litt fastere kan du tilsette 1 plate gelatin (som er bløtlagt)  i den varme curden. Du kan også bruke syltetøy, smørkremer, ganache og masse, masse mer…