Franske, sære bordstabler

Franske, sære bordstabler

Fransk smør og Mina Thiis =  bare knot

Det hele startet med at jeg skulle lage en oppskrift fra Mina Thiis sin fantastiske oppskriftsbok (fra tredvetallet). Napoelonshatter! Runde mørdeigspletter med en kule mandelmasse i midten. Formet som en hatt. Enkelt og godt! Startet med å lage mørdeigen, og fintskarreværra nå ved juletider, så jeg brukte selvfølgelig smør i deigen. Fransk smør (fra Tine). Jeg har hørt advarsler på radio om dette smøret. At julebaksten i år kan bli litt ekstra vrien å få til, ettersom smeltepunktet på dette fjonge smøret er temmelig høyt. Hehe, ingen sak for en konditor, da vel. Pøtt. Det er bare å la deigen ligge lenge nok i kjøleskap, bli skikkelig kald før man begynner å jobbe med den. Gikk så i gang med mandelfyllet. Skåldet mandler og kjørte dem fine på en matmølle. Tilsatte melis og en eggehvite og rørte sammen. Skal den virkelig være så bløt i konsistensen? Leste Mina Thiis sin meget magre tekst, og fant ingen forklaring på den bløte massen. Ok, da få det bli en annen type julekake. Napoleonshatter får det ikke blitt! Kanskje bordstabelbakkels? Ut med mørdeigen fra kjøleskapet. God og kald, flott å jobbe med. I akkurat 30 sekunder. Som jeg har knota! Denne deigen SMAKER jo helt fortreffelig, men la det være sagt, den er slett ikke enkel og grei. Den smelter så og si mellom fingrene dine. Derfor ble løsningen å kjevle den ut rett på bakeplata, for deretter å stryke utover fyllet (som flyter litt ut i ovnen ved steking). Etter avkjøling skar jeg den opp i passe avlange stabelstørrelser. Joda, mye strev ble det, men GODT smakte det. Og jeg tror kanskje jeg har funnet opp en ny julekakevariant? Franske, sære bordstabler. Neppe godkjent av Mina Thiis.
Oppskrift Mørdeig

250 g hvetemel
150 g smør
70 g sukker
1 eggeplomme
1 helt egg

Sikt melet og kna alt sammen til en deig. La deigen hvile minimum 30 minutter i kjøleskap.

Mandelmasse
120 g melis
75 g mandler
1 eggehvite

Skåld og mal mandlene fint. Rør sammen med eggehvite og melis.

Kjevle ut den kalde (viktig!) deigen på bakeplaten (ca. 1-2 mm) og stryk mandelfyllet rett  på mørdeigen.
Stekes 180 grader ca. 20-25 minutter.

Picture

Eggehvite, mandler og melis.
Picture

Mørdeig kjevlet på plata og mandelfyllet på.
Picture

Ferdig stekt. Massen kan flyte noe utoverunder steking, derfor smurte jeg ikke fyllet helt ut i kantene.
4 Comments
  • Posted at 05:36, 28. November 2012

    Haha, ja det var en ny vri på bordstablene… 🙂 Når det skal sies er det ikke verdens enkleste deig med ordentlig smør heller. Den er rimelig “kort” i konsistensen – hvertfall min variant.
    Jeg har forresten “hamstret” skikkelig smør når jeg har sett det i butikkene, til min sønns ergrelse…

  • Konditor-Elin
    Reply
    Posted at 14:52, 28. November 2012

    Deiger med smør er litt vriene, ja.. det være seg norsk eller fransk smør. Men det er sikkert verd slitet! Lykke til med baksten 🙂

  • BakerAre
    Reply
    Posted at 20:03, 14. December 2017

    Er det noen som har tips til hva jeg kan gjøre for å stabilisere mandelmassen på bordstablene slik at den ikke flyter ut?

    • Konditor-Elin
      Reply
      Posted at 20:15, 14. December 2017

      Ta i mer mandler så det blir en fastere masse.

Post a Comment

Comment
Name
Email
Website

hits