- Krem.no - https://krem.no -

Fromasjkake med rabarbra

En mild fromasjkake som ikke smaker særlig mye av rabarbra. Likevel er den frisk og god. Det som fungerer så fint er kombinasjonen av smaker: den søte bunnen med mandler, den milde fromasjen og de friske jordbærene.

Har laget mandelbunnen glutenfri, noe som gjør at den kanskje henger litt dårlig i sammen. Ikke mal mandlene for grovt. Da vil den nemlig henge enda dårligere i sammen. Jeg plasserte bunnen i en kakering som ikke er tett, noe som kan føre til at kremen siger ut på kantene. Av den grunn dyttet jeg kaka rett inn i fryseren. Har du en tett kakering kan du godt la den stivne i kjøleskap.

Velger du å fryse den trenger den ca. 4-5 timer på å tine. Legg på jordbærsaus rett før servering.

Bunn (22 cm form)
200 g melis
200 g malte mandler (eller nøtter)
5 eggehviter

Fromasj:
5 eggeplommer
75 g sukker
2 dl søtet rabarbrasaft (laget av 350 g rabarbra og 100 g sukker – se forklaring lenger ned)
1-2 ss sitronsaft
7 plater gelatin
5 dl kremfløte

Jordbærsaus med biter av jordbær

1 kurv jordbær (ca. 400 g)
3 ss melis
1 ts sitronsaft
Ta av noen bær til pynt før du renser hele kurven. Mos litt over halvparten av bærene med meils og sitronsaft. Bruk en blender/ stavmikser. Del resten av bærene i biter. Rør bitene inn i de moste bærene. Hell på toppen av kaken.

Slik gjør du:
1. Start med å lage bunnen. Pisk eggehvite til skum. Tilsett melis litt etter litt. Bland inn malte mandler og ha i en springform ca. 22 cm. Stek på 175 grader over/undervarme eller varmluft i ca. 25-30 minutter. Avkjøl bunnen i formen.
2. Plasser bunnen i en ring. La det være litt plass rundt bunnen, slik at den ikke går helt ut til kanten.
3. Legg gelatinplatene i kaldt vann.
4. Lag rabarbrasaft: Del ca. 350 g rabarbra i biter, ha i kjele med 1/2 dl vann. Kok til rabarbra går i oppløsning. Sil av. Ha saften tilbake i kjelen. Tilsett 100 g sukker og kok inn til du sitter igjen med 2 dl saft.
5. Klem vannet ut av gelatinen og rør den inn i den varme saften. Tilsett sitronsaft. La saften avkjøle til den har romtemperatur.
6. Pisk en halv liter kremfløte til slapp krem. Sett i kjøleskapet.
7. Pisk sammen eggeplommer og sukker til eggedosis. Bland med bløtpisket krem. Ha i rabarbrasaften (må ikke være varm)
8. Hell fromasjen i formen. Om kakeringen ikke er helt tett, sett rett i fryser. Eller la den stivne i kjøleskap.
Husk at kaken ikke kan flyttes over på fat dersom den stivner i kjøleskap. Er den fryst kan den lett settes over på et fat.
9. La fromasjen tine 4-5 timer i kjøleskapet før du pynter og serverer.

Har prøvd å forklare fremgangsmåten som best jeg kan på bildene under:

Pisk marengs av melis og eggehvite. Rør inn malte mandler eller nøtter.

Ha i en form ca. 22 cm. kledd med bakepapir. Stek på 175 grader i 25-30 min.
Lag rabarbrasaft: Kok opp vann og rabarbra.
Sil av, hell tilbake i kjelen og tilsett 100 g sukker. Kok inn til du har 2 dl.
Det blir ofte en løst «lokk» på bunnen. Bare plukk det av, eller legg bunnen med den løse toppen i ringen.
Pisk slapp krem av kremfløten, pisk eggedosis av eggeplommer og sukker.
Bland inn kremfløte i eggedoisisen..
Husk å ha gelatin i den varme rabarbrasaften, så avkjøl. Hell den romtempererte saften i krem/eggedosis.
Hell fromasjen i ringen. Sett den raskt i fryseren, hvis ikke vil den trolig renne ut av formen.
Kaken tinte et døgn i kjøleskap, jeg dro av ringen etter et par timer. Mos jordbær og kutt resten av bærene i staver.
Bland staver av hele bær og moste bær sammen. Hell over kake, men ikke så mye at det renner utenfor. Kaken er holdbar i kjøleskap i 4-5 dager.