- Krem.no - https://krem.no -

Fudge med vaniljesmak

Jeg har laget fudge for første gang. Det vil si, jeg har laget det før, men aldri turt å lage det sånn ordentlig med å kjøre mikseren i kjelen for å gjøre den pakket med luft. Men i dag gjorde jeg det, og jeg fikk det til! Denne oppskriften har faktisk stått på krem.no før i tiden. Det er en engelsk oppskrift og med noen få justeringer funket den som bare det!

Grunnen til at jeg ikke har turt å lage denne godisen før er fordi jeg har vært redd for ikke å få til den spesielle konsistensen fudge har. Når man tilfører karamellmassen luft vil den sukre seg, men det er forskjell på kontrollert sukring og ukontrollert. En fudge skal ha små krystaller og være myk. Sukrer massen seg ukontrollert oppstår det store krystaller, fettet skilles ut, og det smaker ikke bra. Trikset er å tilsett glukose. Det hadde ikke denne oppskriften opprinnelig, så det har jeg tilsatt.

Så, hvordan lykkes? Første bud: skaff deg et digitalt termometer. Da har du mye større sjanse for å lykkes. Massen kokes til ca. 115 grader. Hvis du ikke har et termometer kan du teste massen i et glass med kaldt vann. Klarer du å forme en myk kule av massen er den ferdig kokt. Hvor lang koketid massen trenger avhenger av hvor stor/ vid kjelen din er, så ikke stol på klokka når jeg sier at jeg brukte ca. 20-25 minutter på å nå 115 grader. Da kokte jeg på litt over middels varme.

Jeg brukte vaniljeekstrakt, men du kan gjerne bruke vaniljesukker, ekte vanilje, vaniljepasta eller en annen form for vaniljesmak.

Har du ikke miksmaster, bruk håndkraft og rør til massen begynner å bli tykk. Først da er den ferdig. Helles i en flat firkantet form og settes til avkjøling. Skjær i passe store biter. Oppbevares i tett boks/ pose i romtemperatur.

Fudge med vaniljesmak
50 g smør
450 g sukker
3 dl fløte
1 1/2 dl helmelk
50 g glukose
2-3 ts vaniljeekstrakt eller 4-5 ts vaniljesukker (eller 1-2 stk hel vaniljestang)

Slik gjør du:
1. Kle en ikke alt for stor firkantet form med bakepapir (ca. 20 x 20 cm, minimum 5 cm) dyp).
2. Ha sukker, fløte, smør, melk, glukose og smak i en tykkbunnet kjele.
3.  Rør under kokingen for å forhindre at massen svir seg. Kok til massen er ca. 115 grader (eller til den kan formes til en kule i kaldt vann). Ta kjelen av platen og la den stå litt før du starter røringen.
4.  Rør kraftig til massen tykner (bruk gjerne en mikser).
5. Hell massen i forma og sett kjølig til den har stivnet helt. Når fudgemassen er helt stivnet has den ut av forma og skjæres i firkanter med en skarp kniv.

Om ønskelig kan fudgen tilsettes forskjellig smak.
Her følger tre forslag:
225 g melk- eller kokesjokolade
115 g hakkede mandler, hasselnøtter, valnøtter el.lign
115 g kandisert frukt (kirsebær, appelsinskall, dadler el.lign)
Tilsettes etter at fudgen er dratt av platen.

Ha alle ingrediensene i kjelen og kok. Bruk termometer for å måle temperaturen
Rør hele tiden. Ta kjelen av platen rett før den kommer til 115 grader
Bruk en håndmikser eller en ballongvisp og rør til massen tykner
Hell massen i en form ca. 20 x 20 cm. Ha bakepapir i bunnen.
Jeg måtte bytte form…til denne, som passet perfekt. Klapp til så du får en jevn overflate
Avkjøl og del i passe store biter
Myke og gode!