- Krem.no - https://krem.no -

Gifflar

Små sommernytelser til strandbagen

Industribakt eller hjemmelaget? Jeg går for det siste. Disse søte små kanelsnurrene som vi kjenner som «gifflar» er svært populære nå på sommeren, for er det noe vi ønsker på en deilig sommerdag, så er det lettvint kos.

Deigen er enkel å jobbe med, men husk – disse skal være små, virkelig små. Denne deigen er ganske stor og gir rundt 100 små kanelsnurrer. Jeg pleier å steke opp en hel haug, avkjøle godt og legge poser med 10 eller 15 småboller i fryseren. Så er det bare å huske og pakke med en pose eller to i strandbagen eller piknik-kurven før du drar. Så gode disse er tror jeg neppe du glemmer det.

Gifflar

50 g gjær
150 g smør
5 dl melk
1 dl sukker
2 egg
16-17 dl hvetemel

Fyll:
100 g smør
50 g brunt sukker
2-3 ts kanel

Slik gjør du:
Bland alt det tørre i en bakemaskin. Ha i kald eller romtemperert væske, egg og gjær. Elt deigen i 10-15 minutter. Tilsett smør i terninger.

Deigen eltes ca. 5-6 minutter etter at smøret er tilsatt. Ta en liten deigkule og dra den mellom fingrene. Når du kan dra ut en tynn, gjennomsiktig hinne er den ferdig eltet. Hvis den revner og virker «kort» når du drar i den, elt deigen videre. Etter at deigen er ferdig eltet må den hvile.

La den hvile minimum 1/2 time på et lunt sted. Pakk gjerne bollen inn i en tett plastpose. Når deigen har hevet til dobbel størrelse kan du begynne utbakingen.

Kjevle ut et rektangel, del rektangelet i to. Rør sammen mykt smør, kanel og sukker og stryk på.

Bruk en finger og ha litt vann på nederst på deigen du skal rulle sammen. Pass på å få skjøten under. Rull sammen og klem litt sammen. Del opp i ca. 3 cm store biter.  Sett på en bakeplate kledd med bakepapir.

La giflene heve enda en gang (ca. ½ time). Pensle med egg og stek på 220 grader 5-7 minutter.

Les også: 12 tips for å lykkes med gjærdeig.