- Krem.no - https://krem.no -

Grovbrød med gulrot og eple

Årets første blogginnlegg måtte jo så klart bli….et grovbrød. Konditoren er ikke flinkt til å bake grovbrød, men joda, etter å ha knotet i mange, mange år har jeg da fått litt dreis på det. Takket være god grunnoppskrift fra Baker- og konditorlandslaget. Grunnoppskriften har jeg har hentet fra deres nettside, så har jeg putta oppi litt ekstra godsaker, bare fordi jeg håpet det ville gi brødet litt mer saftighet og fylde i smak. Saftighet? Ja! Fyldigere smak…tja..

Uansett, dette brødet ble faktisk veldig saftig godt. Det tar to dager å lage det, men såpass må det være når man skal bake et grovbrød. Man lykkes sjelden med oppskrifter som består av grove kornsorter som bare skal dras sammen på et par timer. Husk det!

Jeg stekte mine brød litt ned i ovnen, på over/ undervarme, og starter med en knallvarm ovn. Gjerne 280 grader eller mer. Sett en langpanne nederst i ovnen og hell vann i den rett før du lukker ovnsdøra. Da vil du skape damp, noe som er med på å gi god skorpe og som hjelper varmen med å trenge inn i brødet raskt. Så skrur du temperaturen ned til rundt 240 grader. Ta ut langpannen etter ca. 10 min, så hindrer du ikke undervarmen fra å trenge gjennom til brødene. Det går også an å steke på varmluft. Da vil brødene bli noe raskere ferdig. Jeg bakte 3 brød. De ble ikke så store og stekte ferdig på 35 minutter på over/undervarme. Formene var 1.5 liter store og jeg kunne gjerne laget 2 stk. De vil nok ha trengt litt lenger tid i ovnen. Bruk gjerne et digitalt termometer for å sjekke om brødene er ferdige. De skal være rundt 96 grader inni.

Grovbrød med eple, gulrot og valnøtter (2 eller 3 stk)
7.5 dl vann
500g hvete, sammalt fint
70g rug, sammalt fin
430g hvetemel
15g fersk blå gjær
15g salt
100 g revet gulrot (ca. 1 middel stor)
70 g revet eple (ca. ett eple)
75-100 g hakkede valnøtter (valgfritt)

Vann, sesamfrø eller solsikkekjerner (valgfritt)

Slik gjør du:
1. Start med kjøre sammen sammalt hvete fin, rugmel, hvetemel og vann. Kjør det sammen i en maskin til det blir en deig. La stå på benken en time.
2. Tilsett salt, revet eple og gulrot og smuldre gjær i bollen. Kjør deigen til den er blank og slipper bollen. Når deigen er helt ferdig eltet, rør valnøttene forsiktig inn. La stå en time på benken igjen.
3. Del deigen i to eller tre (avhengig av hvor store former du har og hvor store brød du vil ha).
4. Legg brødene i smurte former og sett i kjøleskapet til dagen etter. Pakk godt inn i plast.
5. Dagen etter tar du brødene ut av kjøleskapet og lar de stå på benken en times tid. Pensle med vann/ spray og dryss på sesamfrø eller solsikkekjerner.
6. Sett på ovnen til ca. 280 grader. Har du ikke en ovn som kan bli så varm? Sett den på 240 grader. Putt en langpanne nederst i ovnen.
7. Sett brødene inn i ovnen, litt ned fra midten, hell i 1-2 dl vann i langpanna og lukk ovnsdøra fort igjen. Skru ned temperaturen til 240 grader. Fjerne langpanna etter ca. 10 min. Stek i totalt 35-40 minutter på over/ undervarme. Eller 30-35 min på varmluft.
8. Er du usikker på om brødene er ferdige? Bruk et digitalt termometer og sjekk. Er de 96 grader i midten er de ferdige.
9. Hell brødene raskt ut av formene og avkjøl på rist.

Kjør mel og vann sammen. La stå en time.
Tilsett gjær, salt, eple og gulrot.
Kjør til du har en blank deig som slipper bollen. Tilsett evt hakkete valnøtter.
Del deigen i to eller tre. Smør formene og ha deigen i.
Pakk inn i plast og sett kjølig (rundt 4 grader – kjøleskapstemp) til dagen etter.
Disse har stått 20 timer i kjøleskapet. Knert boblene, ha på litt vann og dryss evt på frø/ ønsket topping.
Brødene er ferdige når de har nådd 96 grader.
Hell brødene raskt ut av formene og avkjøl på rist.


Perfekt uperfekt! Minte meg litt om mormors brød…