- Krem.no - https://krem.no -

Grove Bakemjølk-rundstykker

Annonse. I samarbeid med Rørosmeieriet har jeg bakt noen svært saftige, grove rundstykker med den nye melka deres: Økologisk Bakemjølk.

Hva er Økologisk Bakemjølk?
Bakemjølk er syrnet melk laget med Rørosmeieriets unike tettekultur og kjernemelk fra produksjonen av Røros Smør. Bakemjølka gir ekstra saftig og luftig bakst. Bakemjølk er perfekt å bruke i vafler, lapper, sveler, gjærbakst og mye mer. De unike fett-komponentene i kjernemelk er fosfolipider (for eksempel lecitin) bidrar til å gi kjernemelk særskilte emulgerende egenskaper. Vaffelrøre vil for eksempel være mer stabil, det vil si at den ikke vil skille seg, med bruk av kjernemelk. Ekte kjernemelk, eller buttermilk, er en ettertraktet og mye brukt råvare over hele verden. Bakemjølk er et naturprodukt, og farge og smak varierer naturlig og er fin å bruke i stedet for buttermilk i utenlandske oppskrifter. Det er lurt å vende kartongen før du nyter innholdet. Den har lang holdbarhet og rester kan fryses.

Les mer om Økologisk Bakemjølk fra Rørosmeieriet ved å trykke her

Rundstykkene jeg har laget her lages vanligvis med vann, men den nye Bakemjølka er bedre egnet, ettersom den er spesielt laget for baking. Disse ble ekstra saftige, luftige og gode! Her har jeg brukt den største langpanna jeg har, den som fulgte med ovnen (min er 42 x 47 cm). Du kan bruke vanlige stekebrett også. (Bruker du varmluft kan du steke to brett samtidig).

 

Grove rundstykker i langpanne, bakt med Rørosmeieriets Bakemjølk (28 stk)
1 liter Økologisk Bakemjølk fra Rørosmeieriet
600 g fullkornsmel/ sammalt hvete fint
550 g hvetemel
30 g fersk gjær eller 7.2 g tørrgjær (3 ts)
18 g salt
4 ss olje

1. Elt sammen mel, Bakemjølk og gjær i en bakemaskin i ca. 10 minutter. Bruker du tørrgjær? Lun melken til den er fingervarm.
2. Tilsett salt og olje.  Elt 5-7 minutter til. Sett opp farten slik at det blir ekstra kraftig elting de siste 3 minuttene. 
3. Pakk bollen inn i plast/ træ en plasthette på og la hvile ca. en time på benken eller et par timer i kjøleskapet.
4. Ta litt olje på fingrene eller bruk litt mel og trill ca. 28 rundstykker (vekt 80 gram). Sett på en bakeplate med bakepapir, eller legg dem i en stor langpanne med bakepapir (40 cm x 45 cm)
4. Etterhev i ca. 30 -45 minutter. Sett ovnen på 280-300 grader. 
6. Pensle/ spray rundstykkene med vann. Dryss på litt valmuefrø om du vil.
​7. Plasser en langpanne i bunnen av ovnen (den må bli like varm som resten av ovnen). Sett rundstykkene på nest nederste rille i ovnen. Kast litt kokende vann i langpannen (ca. 1/2 dl) rett før du lukker ovnsdøra og skru ned til 240 grader.
9. Stek i ca. 15-20 minutter. 
10. Avkjøl på rist. Pakk inn i plast etter avkjøling. Rundstykkene kan fryses.

 

Elt deigen til den er blank, min deig eltet 15-20 minutter.
Etter hvilen.
Del deigen i ca. 28 -30 biter. Jeg veier mine til 80 gram.
Lag runde eller avlange rundstykker og sett på bakepapir.
Full langpanne.
Etter ca. 45 minutters heving. Spray på / pensle på vann og dryss evt. med litt valmuefrø.
Stek som anvist i fremgangsmåten. Avkjøl på rist.
Rundstykkene blir ekstra saftige når de blir stekt sammen på denne måten, og når du bruker Bakemjølka fra Rørosmeieriet.