- Krem.no - https://krem.no -

Grove franskbrød

Landgang som metter

Jeg har laget det vi i gamledager kalte «landgang». Lange rundstykker med pålegg. Det er januar har jeg skjønt at mat i disse dager må ha preg av sunnhet. Så derfor ble de laget med grovt mel. Men når februar kommer kan de godt lages fine. Gjerne med et tykt lag meierismør under pålegget. I februar, altså. 
Det er januar og feeden på Instagram består av grønt drikke i glasset, grønn salat på tallerkenen og bilder av biter med tørrstekt kylling med hashtag #loveit. I går hørte jeg på nitimen, hvor ypperste-helseguru-prest Berit Nordstrand messet for lytterne hvordan man skulle få seg et nytt liv på tolv uker. Programlederne lå nærmest på kne og tilba. Ser på den grønne plenen utenfor og tenker at det er noe sykt over det. Jeg kjenner jeg blir helt grønn i trynet av dette slanke og helse-hysteriet som slår inn så snart det siste stjerneskuddet er slukket på nyttårsaften. 

Det er sikkert mange som har spist litt for mye godt i julen, men hva så? Hva er det egentlig vi holder på med hver januar? Hvorfor dette hysteriet?  Ta vare på kroppen din, men slutt å sende hat-meldinger til deg selv, bare fordi det er januar. Det er nemlig det som skjer. Vi forakter noen ekstra kilo på kroppen. Hva slags melding sender det til barna våre? Sunnhet, hva er egentlig det? Pakk dere vekk, hele helseguru-gjengen. Jeg kjøper ikke et eneste ukeblad, ikke ei eneste bok. Jeg trenger ikke den destruktive masse-propagandaen deres. 

Sånn, nå har jeg bjeffet fra meg. 

En gang var jeg butikkdame med rødt butikkforkle, regulering på tenna og permanent i håret. Og før bakeributikken åpnet sto vi og smurte og smurte og smurte. Landgang med ost og landgang med skinke. Så enkelt, så godt. Ikke var det dyrt heller. Lukten av fersk bakverk og nyhøvla agurk er faktisk et godt salgstriks. Du fikk lyst på disse godsakene med det samme du åpnet døra til butikken.

Disse grove franskbrødene kan gjerne lages som rundstykker, brytebrød eller som vanlig brød. Året er nytt og mulighetene er mange.   

Her får du 12 tips for å lykkes med gjærdeig

Grove franskbrød
350 g hvetemel
150 sammalt hvete grov
2 ts salt
2 ss sukker
3 dl væske ++ (melk eller vann)
25 g gjær
4 ss smør eller olje
1 egg (valgfritt)

Slik gjør du:
1. Bland alt det tørre i en bakemaskin, varm væsken fingervarm og hell i. 
2. Tilsett gjær, smeltet smør/olje og egg. 
3. Deigen eltes godt til den er smidig. Tilsett litt ekstra vann om deigen syntes fast. 
4. Settes et varmt og fuktig sted til heving. (Pakk bakebollen inn i en pose) 
5. Når deigen har hevet til dobbel størrelse knas den godt sammen og deles opp i emner a 100 gram. 
6. Lag pølser av deigemnene og sett på plate. Sett til heving et lunt sted ca. 45 minutter.
7. Pensle med litt vann og snitt forsiktig med en skarp kniv før du steker.
8. Stekes på 220 grader i ca. 10-12 minutter.

For å få disse likest mulig, vei opp hvert deigemne til ca. 100g

Legg deigemnene under plast så de ikke tørker ut. Klem deigklumpen flat og klem den sammen som vist. Rull så ut til en lang pølse.

Pass på å få deig-skjøten under! Pensle med litt vann og snitt med en skarp kniv rett før de går i ovnen. 

Drysset litt mel på toppen, men det velger du selv.

Lunsjen er klar! Servert med nype-te :)