- Krem.no - https://krem.no -

Grove horn med ost og skinke + tacosnurrer

Tips til matpakka

Når dattera er brødlei, da må vi finne på noe annet grovt og godt å putte i matboksen. Sammen har vi laget grove horn med ost og skinke, med pesto og spekeskinke og med pepperoni og ost. Så lagde vi en hel haug med tacosnurrer. Nå er vi klare til skolestart!
Jeg er konditor, ikke baker, og grov gjærdeig er noe jeg ikke er så begeistret for. Missforstå meg rett – jeg liker grov bakst, men jeg lykkes så sjelden med det. Ofte blir det bare tørt, tungt og tett. Heldigvis har jeg fått litt hjelp på veien: Her er tipsene for et saftig, grovt bakverk:  

BLØTLEGGING
For å unngå at grovt brød blir tørt kan man bruke flere teknikker. Skal du bake med hele korn trenger disse å bløtlegges i minimum en time. Det er fordi de skal trekke til seg mest mulig væske, hvis ikke vil kornene trekke til seg væske fra deigen / det ferdige bakverket.

SKÅLDING
Ved å helle kokende vann over det grove melet, blande det sammen og la det stå 30-60 minutter oppnår du samme effekt som når du bløtlegger korn. Melet trekker til seg fuktighet og sveller. Det gjør at det ferdige brødet eller bakverket ikke vil oppleves tørt, men snarere bli saftig og holdbart.
 
Deigen er god å jobbe med, og du bestemmer selv hva du vil lage av den: rundstykker, horn, snurrer eller brød. Jeg liker å bake smått, derfor ble mine horn og snurrer små og mange. Deigemnet jeg kjevlet ut til en runding med 8 horn veide 375 gram. Vil du lage emnene større, husk at dette er grovt og veldig mettende. Ikke som å spise en hvetebolle. Det kan fort blir for mye «brød» i horn og snurrer, av den grunn kjevler jeg deigen temmelig tynn og har på godt med fyll. De små snurrene og hornene vil da tine raskere i matboksen.

PS. Horn kan godt lages uten fyll også! 

Grov deig (kan brukes både til horn, brød, rundstykker eller snurrer)
Skålding:
400 g sammalt hvete fint
50 g rugmel fint
6 dl kokende vann

Bland i en bakemaskin så det går sammen (skrap opp fra bunnen for å få med alt melet). La stå på kjøkkenbenken i 30-60 minutter før du tilsetter:

350 g hvetemel
4 ts salt
2 dl kaldt vann
30 g gjær
​2 ss olje

Slik gjør du:
La skåldingen stå i minimum 30 minutter. Tilsett resten av ingrediensene og elt på mellomfart i ca. 10 minutter. Skru opp farten siste 4 minuttene og elt kraftig. Pakk bollen inn i en tett pose (eller lign) og la deigen heve til dobbel størrelse ca. en time.
Se på bildene under og lag snurrer eller horn etter ønske. La heve i ca. 1 time til før de stekes på 225 grader nederst ovnen i ca. 10 minutter (avhenger av størrelse).

Vil du heller bake halvgrove rundstykker i langpanne? 

Mine horn er små. Denne deigklumpen veier ca. 400 gram, og det blir åtte horn. Vil du ha større horn – bare lag deigklumpen større.

Frøkna stryker på tomatpure og legger på ost og skinke. Så rulles den sammen og settes på bakebrett med spissen godt plassert på undersiden. Bruk gjerne litt vann for å få den til å hefte sammen. 

Tacosnurrer: Kjøttdeig/ karbonadedeig krydret med tacokrydder legges på deigen (vi tok tomatpure under). Litt ost, og så rulles det hele sammen. 

Også disse ble skåret i små biter. Husk at jo større de blir, jo mer lenger tid tar det å tine disse i matboksen. Dessuten – de er grove og metter veldig (blir ofte ikke spist opp hvis det blir for mye deig og for lite fyll)

Horn igjen, fylt med pepperoni og pesto + spekeskinke. Så la vi på litt Jarlsberg før de ble rullet sammen. 

Etterhevingen tar fra 1 – 1.5 timer og stekes i ovnen på 225 grader, nederste rille. Før de gikk inn i ovnen fikk de et realt dryss med revet ost på toppen. Snurrer og horn ble avkjølt på rist og lagt rett i fryseren. Klar for ventende matbokser.