- Krem.no - https://krem.no -

Grove horn – tangzhong

Det nærmer seg skolestart og mange spør etter noe de kan putte i matboksen. Denne halvgrove deigen er laget med tangzhong (saftig, mjukt og mer holdbart). Ettersom jeg ikke har laget horn på lenge, lenge, lenge, ble det dagens prosjekt. Vil du gjøre det enkelt, kan du bruke deigen til å lage både rundstykker og brød, eller du kan fylle hornene med ost og skinke eller annet valgfritt fyll. Mulighetene er mange.

Halvgrove horn  – tangzhong
Jevning:
250 g vann (2.5 dl)
50 g hvetemel
varmes til ca. 65 grader og avkjøles


1.5 dl vann
125 g sammalt hvete fint
125 g sammalt hvete grovt

____________________

Etter 30 min, tilsett:
200 g hvetemel
10 g fersk gjær
0.5 dl vann

etter ca. 15 minutter elting tilsettes:
25 g smør/margarin
2.5 ts salt

Slik gjør du:
1. Lag en jevning av mel og vann. Det behøver ikke koke, kun oppnå 65 grader. Avkjøl før den tilsettes i bakebollen. Rør inn 1.5 dl kaldt vann. Vei opp det grove melet, bland sammen og la stå på benken ca. 20-30 min.
2. Tilsett resten av ingrediensene bortsett fra salt, smør. Elt deigen på lav fart.
3. Elt deigen i ca. 15 min, tilsett salt og smør.
4. Elt videre, sett opp farten på slutten. Eltet deigen totalt i ca. 20 min.
5. Dra en pose over bollen og la den stå i romtemperatur i ca. 45 min – 1 time.
7. Del deigen i to. Trill dem runde. Deigen er klissete, så bruk litt mel. Kjevle deigen 3-4 mm tynn. Del den i åtte biter.
8. Strekk hver trekant, fukt i hver ende og rull sammen. Etter at du har rullet hornet sammen, bruk begge hender og rull det litt tynnere, som en pølse med to spisse ender. Form til et horn. Plasser på brett.
8. Fyll gjerne en oppvaskkum med varmt vann og sett brettet over. La etterheve i ca. 45 min.
9. Spray på vann (eller pensle) før brettet settes i ovnen.
10. Stek på varmluft ca. 250 grader i 8- 10 minutter (et hakk ned fra midten i ovnen).
11. Avkjøl. Kan fryses, men også spises uten frysing i tre dager eller mer. Pakk godt inn i plast.

[/vc_column_text][/vc_column][/vc_row][vc_row][vc_column][vc_empty_space][/vc_column][/vc_row][vc_row][vc_column width=»1/2″][vc_single_image image=»12731″ img_size=»medium»][/vc_column][vc_column width=»1/2″][vc_single_image image=»12733″ img_size=»medium»][/vc_column][/vc_row][vc_row][vc_column][vc_column_text]Lag jevning, avkjøl noe og ha i bakebollen. Rør inn 1.5 dl kaldt vann og det grove melet (125 g sammalt hvete fint og 125 g sammalt hvete grovt). Bland sammen og la stå på benken ca. 20-30 min. Tilsett vann, gjær og hvetemel. Elt deigen på lav fart og tilsett salt og smør etter ca. 15 min.[/vc_column_text][/vc_column][/vc_row][vc_row][vc_column][vc_empty_space][/vc_column][/vc_row][vc_row][vc_column width=»1/2″][vc_column_text]Glutentest:
For grove deiger er det vanskeligere å ta glutentest. Jo mer grovt mel i en deig, jo vanskeligere. I denne deigen er nesten halvparten hvetemel, derfor kan man fint ta en test på om glutenet er godt utviklet eller ei. Les mer om glutentest her. [/vc_column_text][/vc_column][vc_column width=»1/2″][vc_single_image image=»12734″ img_size=»medium»][/vc_column][/vc_row][vc_row][vc_column][vc_empty_space][/vc_column][/vc_row][vc_row][vc_column width=»1/2″][vc_single_image image=»12736″ img_size=»medium»][/vc_column][vc_column width=»1/2″][vc_single_image image=»12737″ img_size=»medium»][/vc_column][/vc_row][vc_row][vc_column][vc_column_text]Etter at deigen har hvilt på benken en times tid, del den i to. Rull to store boller av deigen. Deigen vil være klissete, så bruk enten olje på fingrene, eller mel. Kjevle til en rund leiv på 3-4 mm. Del i åtte biter. Ta hver bit, dra den godt og fukt med vann i begge ender, før du ruller sammen. For å få en pen fasong, bruk begge hender og rull deigen til en pølse med to spisse ender.[/vc_column_text][/vc_column][/vc_row][vc_row][vc_column][vc_empty_space][/vc_column][/vc_row][vc_row][vc_column width=»1/2″][vc_single_image image=»12738″ img_size=»medium»][/vc_column][vc_column width=»1/2″][vc_single_image image=»12739″ img_size=»medium»][/vc_column][/vc_row][vc_row][vc_column][vc_column_text]Sett hornene på plate. Bruk en pensel og påfør vann eller bruk en sprayflaske til å holde deigemnene fuktige under heving. La etterheve ca. 45 min. Stek på varmluft ca. 250 grader ca. 8-10 min (et hakk ned i ovnen). Avkjøl på rist.[/vc_column_text][/vc_column][/vc_row][vc_row][vc_column][vc_empty_space][/vc_column][/vc_row][vc_row][vc_column][vc_single_image image=»12740″ img_size=»large»][/vc_column][/vc_row][vc_row][vc_column][vc_column_text]Hornene er bakt med tangzhong og er myke. De bør være spiselige (uten å være for tørre) dagen etter de er stekt – jeg har akkurat bakt, så har ikke testet! Pakk godt inn i plast. Ypperlige å fryse.[/vc_column_text][/vc_column][/vc_row]