- Krem.no - https://krem.no -

Halvgrove rundstykker i langpanne

Saftige og lette, smågrove rundstykker 

Lettvinte og saftige rundstykker til de tidlige frokostene, den sene kveldsmaten eller til den improviserte lunsjen. 
Stadig vekk havner disse billige, halvstekte rundstykkene i handlekurven min. Dere som har fulgt meg en stund vet at jeg er over gjennomsnittet lat. Og latskap er bra, det! Det gjør meg kreativ, fordi jeg ofte ikke gidder å gjøre ting så omstendelig og derfor finner nye måter å gjøre ting på. Jeg tør påstå at latskap er bra for helsa. (Hør på doktor Elin!) Når man er lat kobler kroppen ut – tar fri – man fyller batteriene – hjernen konsentrerer seg om ingen ting, og plutselig kommer arbeidslysten og ideene igjen. Er det ikke ofte slik?

Så, da jeg svirret rundt på butikken her om dagen, og var i ferd med å slenge noen sånne billige rundstykker i kørja, sa jeg til meg sjøl: Hør her, Elin, så lat er du ikke. Det er sommer. Du baker så og si hver eneste dag nå for tiden. Kan du ikke bare slenge sammen en deig, sånn innimellom, og bake ut noen rundstykker som du kan putte i frysern og servere til frokost? 

Som tenkt, så gjort. Jeg lage dobbel porsjon, for sikkerhets skyld. Det skulle holde til maaange late sommerdager fremover. 

Halvgrove rundstykker i stor langpanne

7 dl kaldt vann
750 – 850 g hvetemel
250 g sammalt hvete fint
25 g gjær
15 g salt
4 ss olje
1 ss sukker
1 egg
(egg og sukker kan sløyfes!)

Slik gjør du:
1. Bland alt i en bakemaskin (med krok), tilsett kald væske. Husk at du alltid kan justerere deigen ved å tilsette mer væske, ikke mer mel. 
2. Alt blandes først sammen (til du har en deig) og eltes deretter godt, opp i mot maks fart i 7-10 minutter. 
3. Deigen settes på benken (eller i kjøleskap om du vil vente lenger med å bake den ut) (Pakk bakebollen inn i en pose).
4. Når deigen har hevet til dobbel størrelse  (1-2 timer på benken) deles den opp ca. 50 grams store deigemner.
5. Trill til runde kuler – deretter til avlange pølser. 
6. Settes på en bakeplate kledd med bakepapir. La heve under et klede (eller helst plast) en time – halvannen. 
7. Pensle godt med vann før de stekes. 
8. Stekes på 240 grader i ca. 15 minutter.

Les mine 12 tips til å lykkes med gjærdeig her

Brukte den største langpanna som hører til ovnen. Rekker med 7×4. Vekt per deigemne er ca. 50 gram. Du behøver ikke veie alle. Rull en pølse, vei en bit og del opp resten av deigpølsa i ca like store emner. Trill til boller, deretter til litt avlang form. Sett til heving under et klede en halv time til tre kvarter. 

Forvarm ovnen til 240 grader (over og undervarme eller varmluft). Penslet 2 ganger med vann før jeg satte brettet midt i ovnen. Steker du med varmluft går det fortere enn med over og undervarme. (Beregn ca. 15 minutter med over/undervarme). 

Bryt av og spis! Eller bryt av og frys i porsjoner du selv ønsker. Varmes på ca. 100 – 150 grader i 5-10 minutter, så har du ferske rundstykker.  I dag har jeg laget en hel haug som allerede har havnet i poser i fryseren. Hurra for late sommerdager!