- Krem.no - https://krem.no -

Havrebriks

Latmannsrundstykker

Bak en deig – kjevle ut, del opp, legg på plate – hev og stek! I sommersola liker jeg å gjøre ting så enkelt som mulig.

Som nevnt på Instagram opptil flere ganger – latmannslivet har tatt meg, og derfor gjør jeg ting så enkelt som mulig om dagen. Akkurat som mine latmanns-olaboller ble en stor hit, håper jeg du også vil takke meg for disse. En ting skal jeg skynde meg å si: å lage ting på latmannsmåten betyr ikke at man tar snarveier med å øke gjærmengde, droppe god og lang eltetid og hviletid. Nei, det kan vi ikke, skjønner du. Da blir det ikke godt. Mens deigen hever både en og to ganger satser jeg derfor på at du har en bok, ei hengekøye og noe godt og friskt i glasset. FOR – sola skinner!!!

Havrebriks
800 g hvetemel
200 g havremel (har du ikke havremel – kjør havregryn i foodprocessor eller bruk vanlig hvetemel)
7.5 dl vann
20 g gjær
15 g salt12 tips for å lykkes med gjærdeig leser du her. 

Slik gjør du:
1. Bland alt i en bakemaskin, tilsett kald væske. Husk at du alltid kan justerere deigen ved å tilsette mer væske, ikke mer mel.
2. Alt blandes først sammen (til du har en deig) og eltes deretter godt, opp i mot 15 minutter.
3. Deigen settes på benken (Pakk bakebollen inn i en pose).
4. Når deigen har hevet til dobbel størrelse  (1.5- 2 timer) kjevles den til et rektangel – ca. 50 cm x 30 cm. Tykkelse ca. 2 cm.
5. Bruk en pizzakutter (trinse) og del opp i passe store firkanter.
6. Dypp firkantene på et tørkerull-papir dynket i vann før du legger det over i en skål med havregryn, havremel eller lignende.
7. Settes på en bakeplate kledd med bakepapir. La heve under et klede (eller plast) en time – halvannen.
8. Stekes på 280 grader på nederste rille i ca. 15 minutter.

Etter heving, velt deigen ut av bollen, kjevle ut til et rektangel ca. 30 x 50 cm.

Bruk en trinse og del opp i passe store biter (ca. 24 firkanter)

La deigen heve et lunt sted (over en kum fylt med varmt vann) i en times tid før du steker på 280 grader på nederste rille. Steketid ca. 15 minutter. Da blir rundstykkene harde og sprø utenpå.

Du kan gjerne fryse disse, men da blir de seige – om ikke du velger å brøshe dem litt opp i en stekeovn, da. 150 grader varmluft – 5-6 minutter (fra frossen tilstand) gir deg fersk bakst hele uka. Latmannslivet lenge leve.