- Krem.no - https://krem.no -

Hjemmelagde Punsjboller/Romkuler

Små konfektbiter laget av kakerester. Jeg kaller dem både Romkuler og Punsjboller. Ingen ukjente ingredienser i disse så lenge du lager dem selv. Selvlagd er vellagd.
Romkuler/ Punsjboller

250 g myke kakerester (gjerne avskjær fra sjokoladelangpanne)
1 1/2 dl melis
2 ss bringebærsyltetøy
2 ss kakao
1 ts vaniljesukker
1 ts rom essens (eller 2 ss ekte rom)

Slik gjør du:
1. Ha alle ingrediensene i en bolle og rør dem godt sammen. Bruk gjerne en kjøkkenmaskin med grind (flat visp) eller krok.
2. Trill massen til passe store kuler.
3. Dypp kulene i smeltet sjokolade og rull i strøssel eller kokos.

Oppbevar i tett boks.

En konditors bekjennelser..

Jeg skal være helt ærlig med deg. Kjøpe-punsjboller er noe av det aller verste jeg vet. Jeg snakker om punsjbollene du får kjøpt i butikken eller i bakeriutsalget. Ofte kledd i grønn marsipan, eller solgt som digre klumper dyppet i sjokolade og med krymmel på. Punsjboller lages av kakerester, melis, kakao, syltetøy, romessens og fett. Greit det. Men det som i mange tilfeller skjer er at man faller for fristelsen til å bli kvitt avskjær og rester som ikke har noe i en kake å gjøre. Og samtidig putte i mer fett en hva som strengt tatt er nødvendig. Da er det ikke lenger greit. Jeg påstår ikke at punsjboller blir laget på denne måten i norske bakerier og konditorier, men vet at det har skjedd. Det blir som med lasagnen som viste seg å inneholde hestekjøtt;  -hvem vet egentlig hva som er puttet i dem?

Det beste er å lage romkulene selv. Uten alt fettet og alt-det-du-ikke-veit i. Punsjboller laget på den riktige måten er nemlig som små konfektbiter. Utgangspunktet er myke kakerester, melis, syltetøy, litt kakao (om nødvendig) og romsmak. Vit at oppskriften kan tøyes og bøyes. Jeg hadde i dag 350 g rester fra en sjokoladelangpanne (som jeg hadde tatt vare på og lagt i fryseren), og tilsatte bare litt mer syltetøy for å få den rette konsistensen. Kakao behøvde jeg ikke å ha i. Og husk – kulene skal være små. Dette er mektige saker.

Alle ingredienser puttes i en kjøkkenmaskin og kjøres sammen til massen har en fast konsistens.

Rull en pølse og del opp i passe store biter som trilles til kuler.

Smelt litt sjokolade. Dypp kulene såvidt i litt sjokolade, rull de i hendene dine og legg over i ønsket krymmel. Jeg har her tre typer: kokos, sjokoladekrymmel eller fargerike små krymmelkuler.

Har du avskjær fra et sukkerbrød eller en sjokoladekake? Ikke kast det. Putt i fryseren og lag noen lekre kuler med romsmak 🙂