Jeg skal være helt ærlig med deg. Kjøpe-punsjboller er noe av det aller verste jeg vet. Jeg snakker om punsjbollene du får kjøpt i butikken eller i bakeriutsalget. Ofte kledd i grønn marsipan, eller solgt som digre klumper dyppet i sjokolade og med krymmel på. Punsjboller lages av kakerester, melis, kakao, syltetøy, romessens og fett. Greit det. Men det som i mange tilfeller skjer er at man faller for fristelsen til å bli kvitt avskjær og rester som ikke har noe i en kake å gjøre. Og samtidig putte i mer fett en hva som strengt tatt er nødvendig. Da er det ikke lenger greit. Jeg påstår ikke at punsjboller blir laget på denne måten i norske bakerier og konditorier, men vet at det har skjedd. Det blir som med lasagnen som viste seg å inneholde hestekjøtt; -hvem vet egentlig hva som er puttet i dem?
Det beste er å lage romkulene selv. Uten alt fettet og alt-det-du-ikke-veit i. Punsjboller laget på den riktige måten er nemlig som små konfektbiter. Utgangspunktet er myke kakerester, melis, syltetøy, litt kakao (om nødvendig) og romsmak. Vit at oppskriften kan tøyes og bøyes. Jeg hadde i dag 350 g rester fra en sjokoladelangpanne (som jeg hadde tatt vare på og lagt i fryseren), og tilsatte bare litt mer syltetøy for å få den rette konsistensen. Kakao behøvde jeg ikke å ha i. Og husk – kulene skal være små. Dette er mektige saker.