- Krem.no - https://krem.no -

Hot cross buns – tangzhong

Påskebolle, lett krydret og med et kors på toppen, bare for å minne oss om hva påske handler om. Dette er hot cross buns, laget med tangzhong, sånn at de blir ekstra myke og holdbare. Les mer om tangzhong her.

Jeg har brukt kardemomme, kanel og litt revet muskat i mine boller – vil du ha mer smak av krydder kan du tilsette det du liker. Engelskmennene bruker noe som kalles mixed spices. Tørket ingefær er også godt.

Tidligere har jeg laget hot cross buns uten tangzhong og da brukte jeg halvparten rosiner og tørkede tranebær. Sukat eller aspikat funker også.

Boller – tangzhong style
jevning:
40 g mel
200 g melk
avkjøl jevningen før du blander inn resten (bortsett fra smøret)

Tilsettes i tillegg til jevning:
460 g hvetemel
1 dl sukker
20 g gjær
175 g  kald væske (gjerne melk)
75 g smør i terninger (tilsettes etter ca. 10 min)
2 ts kardemomme
1.5 ts kanel
1/2 ts revet muskatnøtt
1/2 ss revet sitronskall eller appelsinskall (valgfritt)
1 egg (valgfritt)
en liten klype salt
100 g rosiner eller annen tørket frukt

Til kryssene på toppen:
70 g hvetemel
1 dl vann

Sukkerlake:
2 ss sukker
1 ss vann
Has i en kopp og kokes i mikro et minutt. Eller lag i en liten kjele.


Fremgangsmåten :
1. Lag først en jevning av mel og væske. Varm den til kokepunktet så den tykner. Avkjøl til romtemperatur. Bland jevning pluss resten av ingrediensene i bakebollen. Du kan bare smuldre gjær rett i bollen, behøver ikke røres ut i væske.
2. Vei opp smør og kutt i terninger. Tilsettes når deigen har eltet 7-10 minutter.
3. Deigen eltes godt totalt ca. 15-20 minutter. Sett på full fart siste 5 min. For å vite når du har eltet og knadd nok – ta en liten deigkule og dra den mellom fingrene. Når du kan dra ut en tynn, gjennomsiktig hinne er den ferdig eltet. Hvis den revner og virker «kort» når du drar i den, elt deigen videre.
4. Helt mot slutten tilsettes evt rosiner. Elt de forsiktig inn så de ikke blir revet istykker.
5. Sett deigen et lunt sted til heving. (Pakk bakebollen inn i en pose)
6. Etter en times tid, del deigen opp i 20 like store biter (rundt 62 gram). Trill til boller og sett på plate eller i en langpanne 30 x 40 cm.
7.  Settes til heving ca. 35-45 minutter. Før steking, rør sammen vann og mel. Ha det i en pose og klipp et lite hull. Lag kryss over bollene.
8.  Stekes på 225 grader (over/undervarme) 7-12 minutter.
9. Etter at bollene er ferdigstekt – pensle på sukkerlake. Avkjøl bollene på rist.

La deigen modne på benken under en bakehette eller en pose en times tid
Del deigen i 20 biter, ca. 62-64 gram
La etterheve 45- 60 min. Pensle eller spray med vann under hevingen
Ha melblanding i en pose og ikke klipp like stort hull som jeg har gjort her…
Pensle bollene med sukkerlake etter at de kommer ut av ovnen
Supermjuke og smakfulle påskeboller