- Krem.no - https://krem.no -

Julecookies


Jule-krydrete småkaker med malte nøtter

Cookies er jo egentlig bare tørre kjeks, men lagt sammen med litt ripsgele blir disse plutselig de edleste småkaker med smak av jul. Denne oppskriften inneholder mye nøtter og lite sukker. 

Julecookies

150 g mykt smør/ margarin
50 g melis
2 ts vaniljesukker
1 egg
1/2 ts kanel
1/4 ts malt nellik
1 ss kakao
150 g malte hasselnøtter
150 g hvetemel

Ripsgelé
Melis til dekor

Om du ikke har hasselnøtter kan du gjerne erstatte nøtter med mandler. Husk at her er det smak og behag som gjelder! Liker du mye kanelsmak – tilsett en teskje til, eller kanskje du liker en litt sterkere nellik-smak? Smak deg frem og lag din favoritt-julecookie. 

Slik gjør du:
1. Bruk en håndmikser og pisk smør, melis og egg til det har en kremete konsistens.
2. Vend inn finmalte hasselnøtter sammen med hvetemelet, tilsatt kakao og krydder. Pass på at du ikke rører for mye.
3. Klem deigen flatt utover i plast (clingfilm). Legg i kjøleskap minimum en time.
4. Ha godt med mel på bordet før du går i gang å kjevle deigen. Deigen kan være litt vanskelig å jobbe med og blir fort klissete, så start med halve deigen først mens du lar resten forbli i kjøleskapet.
5. Kjevle ca. 2 mm tykt og stikk ut rundinger eller hjerter. Husk at du skal lage «topper» og bunner». Lag toppene ved hjelp av en bokstav-utstikkere/ hjerteutstikker.
6. Stek på 175 grader i 8-10 minutter.
7. Avkjøl før du varmer 5-6 ss ripsgele i mikroovnen. Smør på litt av geleen på de nederste delene. Toppene legges på et eget brett og siktes med melis. Legg kakene sammen.
8. Lag en sprøytepose av papir og ha i resten av rips-geleen (den bør være varm og flytende). Fyll i gele i hjertehullene/ bokstavhullene. 

Disse blir fort myke dersom de oppbevares i boks over lengre tid, og smaker derfor best de første par dagene etter at de er stekt.