- Krem.no - https://krem.no -

Julekake

Nystekt julekake er en fin gave å gi til jul. Smaker forøvrig like godt sommer som vinter.

Form julekaka som en stor bolle. Bruk en skarp kniv og lag et snitt i siden rundt det hele.

Snittet skal gå noen cm inn.
t viser seg av over halvparten av oss ønsker seg spiselige julegaver i år. Dette er kanskje gaven til grandtante i år? Gaven kan fint fryses!

JULEKAKE
Du bør helst ikke ha det travelt når du skal lage julekake. Deigen krever lang hevetid og steketid. Den tradisjonelle julekaken skal ha sukat og rosiner, men dette kan naturligvis sløyfes. Denne deigen gir to eller tre julekaker.

Melk 4 dl
Smør 100g
Sukker 150g
Egg 1
Gjær 50g
Kardemomme 2 ts
Hvetemel ca. 750 – 800g
Rosiner
Sukat

Slik gjør du:
1. Smelt smøret i melken, pass på at det ikke blir for varmt.
2. Smuldre i gjær og bland alle ingrediensene i en bakemaskin / kna deigen til en smidig deig.
3. La deigen heve til dobbel størrelse.
4. Kna deigen godt sammen og del den opp i to emner.
5. Lag kakene så runde som mulig. Skjær et snitt rundt kanten (ca. midt på) og press knyttneven godt ned i julekaka. Brett opp kanten slik at det blir en flat og jevn overflate på toppen.
6. Settes til heving minimum 30 minutter.
7. Pensles med egg tilsatt 2 ss vann.

Ovnstemperatur: 175 grader

Steketid: 45-50 minutter.

Les også: 12 tips for å lykkes med gjærdeig.

Kjør knyttneven helt til bunns, slik at det blir et skikkelig «krater» i midten.

Pensle «topplokket» med egg før de går i ovnen.

Sett på kaffen og finn frem det gode smøret. Perfekt pausemat i julestria 🙂