- Krem.no - https://krem.no -

Kaldheving

Bak på kvelden, få ferske bakverk til frokost. 

Jeg bakte en deig i går kveld, satte den i kjøleskapet og stekte det av i dag tidlig. Slik lykkes du med kaldheving. 
Dere har lenge spurt meg om jeg kan lage et blogginnlegg om kaldheving, og her er det! Planlegger å bake og kaldheve både fine rundstykker og kanskje en bollefocaccia også. Det blir lagt inn i dette innlegget – senere! Nå begynner jeg med disse: grove rundstykker. 

I denne oppskriften har jeg brukt nesten 5 dl væske. Opprinnelig står det 3.5 dl (jeg har tatt utgangspunkt i brukt denne oppskriften) men med gjærdeig kan man ikke følge en oppskrift slavisk med hensyn til væskemengde. Jeg ønsket en litt løs deig, men fast nok til å kunne rulle boller av den. Jeg fikk akkurat den konsistensen jeg ville ha, (rullet bollene i hendene mine med litt mel på fingrene). 

Grove rundstykker (kaldhevet i 7-12 timer)
ca. 4 -5  dl kald væske
250 g hvetemel
125 sammalt hvete fin
125 sammalt rug fint
5 g gjær
10-12 g salt

Slik gjør du:
1. Elt sammen mel, kald væske og gjær i ca. 10 minutter.
2. Tilsett salt.  Elt 5-7 minutter til. Sett opp farten slik at det blir ekstra kraftig elting de siste 3 minuttene. 
3. Ta litt olje på fingrene eller bruk litt mel og trill ca. 12-14 rundsykker. Sett på en bakeplate og dekk til med plast. Sett i kjøleskapet til dagen etter. 
4. Dagen etter: Fyll en kum med varmt vann og plasser platen oppå. Legg et klede over. Hev i ca. 30 minutter. Sett ovnen på 280-300 grader. 
6. Pensle/ spray rundstykkene med vann. Sikt over litt sammalt hvete (fint) om du ønsker. 
7. Bruk en sylskarp kniv eller et barberblad og lag et snitt i hvert rundstykke. 

​8. Sett rundstykkene på nederste rille i ovnen. Kast litt kokende vann inn i bunnen av ovnen (ca. 1/2 dl) rett før du lukker ovnsdøra og skru ned til 240 grader. Er du redd for at ovnen din kan gå i stykker? Plasser en langpanne i bunnen (den må bli like varm som resten av ovnen.
9. Stek i 10-12 minutter. 

Rullet rundstykker av deigen med det samme den var ferdig eltet, satte på plate og satte alt i kjøleskapet (med plast over). Litt knot å få av plasten som satt litt fast, men gjør det forsiktig så går det bra. Bildet fra kjøleskapet er tatt på morgenen. De ser litt flate ut, men fortvil ikke. Platen ble satt over en kum med varmt vann i ca. 1/2 time. Om du ikke kan det, la de stå ca. 1 time på benken. 

Ser du den jeg glemte? På neste bilde ser du det bedre – hvor mye den snittingen har å si! 

Nesten helt sprø. Jeg liker disse, jeg!