Bak på kvelden, få ferske bakverk til frokost.
I denne oppskriften har jeg brukt nesten 5 dl væske. Opprinnelig står det 3.5 dl (jeg har tatt utgangspunkt i brukt denne oppskriften) men med gjærdeig kan man ikke følge en oppskrift slavisk med hensyn til væskemengde. Jeg ønsket en litt løs deig, men fast nok til å kunne rulle boller av den. Jeg fikk akkurat den konsistensen jeg ville ha, (rullet bollene i hendene mine med litt mel på fingrene).
ca. 4 -5 dl kald væske
250 g hvetemel
125 sammalt hvete fin
125 sammalt rug fint
5 g gjær
10-12 g salt
Slik gjør du:
1. Elt sammen mel, kald væske og gjær i ca. 10 minutter.
2. Tilsett salt. Elt 5-7 minutter til. Sett opp farten slik at det blir ekstra kraftig elting de siste 3 minuttene.
3. Ta litt olje på fingrene eller bruk litt mel og trill ca. 12-14 rundsykker. Sett på en bakeplate og dekk til med plast. Sett i kjøleskapet til dagen etter.
4. Dagen etter: Fyll en kum med varmt vann og plasser platen oppå. Legg et klede over. Hev i ca. 30 minutter. Sett ovnen på 280-300 grader.
6. Pensle/ spray rundstykkene med vann. Sikt over litt sammalt hvete (fint) om du ønsker.
7. Bruk en sylskarp kniv eller et barberblad og lag et snitt i hvert rundstykke.
8. Sett rundstykkene på nederste rille i ovnen. Kast litt kokende vann inn i bunnen av ovnen (ca. 1/2 dl) rett før du lukker ovnsdøra og skru ned til 240 grader. Er du redd for at ovnen din kan gå i stykker? Plasser en langpanne i bunnen (den må bli like varm som resten av ovnen.
9. Stek i 10-12 minutter.
|
|