- Krem.no - https://krem.no -

Kanelsnurrer med eple

Lun gjærbakst med eple, kanel og kremostglasur

Nydelig, høstlig søt gjærbakst som fyller huset med den deiligste duft av nystekte boller, kardemomme og kanel.
Gjærbakst med eple kan fort bli for mye fuktighet og ende opp som et rått bakverk. Her har jeg likevel fått til et svært godt resultat. Grunnen er at det ikke er for mye fuktighet i fyllet. Et tips: om du syntes det blir for mye «suppe» i eplefyllet – bruk bare eplebitene. La sausen bli igjen (eller kok den inn så den blir mer tyktflytende). Hovedsaken er at du har «marinerte» eplebiter. 

Her har jeg brukt en oppskrift som ikke er så stor. Det blir ca. 15 snurrer. Perfekt til en liten langpanne eller en rund form ca. 30 cm. Fremgangsmåten er også litt annerledes enn før: deigen skal bare hvile ca. 20 minutter før du kjevler den ut. Den trenger ikke mer. Så skal den heve i ca. 45 minutter. Dette kommer selvfølgelig an på temperaturen på deigen (jeg bruker alltid kald væske) Noen ganger går det saktere, noen ganger raskere. 

Stek på nest nederste rille (225 grader) – bruk varmluft. Det er fordi jeg ønsker å fjerne så mye væske fra fyllet som mulig. Har du pizzafunksjon – sett den på. 

Så velger du selv om du vil ha melisglasur eller kremost-glasur. Jeg hadde en rest stående fra en gulrotkake jeg lagde i helgen – derfor er jeg usikker på hvor mye som går. Selv er jeg ikke begeistret for tykt lag med denne glasuren, mens andre smører tykt på. Du bestemmer. Blir det for lite – lag dobbel porsjon glasur. 

Snurrer med kanel og eple (ca. 15 stk)
15 g gjær
1.5 dl melk
300 g hvetemel
1/2 dl sukker (ca. 45 g)
1.5 ts kardemomme
1 egg
50 g smør

Fyll:
To faste epler kuttet i terninger (tips! Fyll en bolle med vann og tilsett litt sitronsaft – ha eplebitene i – da blir de ikke brune)
80 g brunt sukker
25 g smør
4 g kanel (litt under 1 ss)

Kutt eplene i biter. Ha brunt sukker, smør og kanel i en kjele. Rør til alt er smeltet sammen. Tilsett eplebitene og la de bli møre (2-3 minutter). Avkjøl. 

Glasur:
25 g smør og
25 g nøytral kremost (eks. philadelphia)
50 g melis
1 ss sitronsaft
1 ts vaniljesukker

Rør sammen alle ingrediensene. Smør på bollekaken når den er nesten avkjølt. 

Har du lest mine beste tips og triks på hvordan du skal lykkes med søt gjærdeig?

Slik gjør du:
1. Ha alt i bakebollen bortsett fra smøret. Elt i ca. 10 minutter. Kutt smøret i terninger og tilsett. Elt 5-6 minutter videre. 
2. La deigen hvile ca. 20 minutter.
3. Kjevle deigen til et rektangel. 
4. Ha epleblandingen utover deigen. Rull sammen. Fukt nederste del av deigen med vann. 
5. Del deigen i 5-7 cm store biter. Plasser i en form (langpanne eller paiform) kledd med bakepapir. (Min runde form er ca. 28 cm)
6. Sett deigen til heving over en kum med varmt vann ca. tre kvarter. 
7. Stek på 225 grader, nest nederste rille – varmluft (eller over/ undervarme om du ikke har varmlift). Bruk pizzafunksjon om du har. 8. Stek i ca. 10 minutter til bollekaken er gyllen på toppen.
​9. Avkjøl noe før du smører på enten melisglasur eller en kremostglasur.  

Avkjøl eplefyllet før du har det på deigen. Stryk utover (la suppe blir igjen om det er mye). Rull sammen og del i biter. 

Sett med god avstand i en form. La heve i ca. 45 minutter. Stek på 225 grader i ca. 10 minutter. 

Stekt på nest nederste rille 225 grader (varmluft – pizzafunksjon på) 10-12 minutter. 

Avkjøl litt før du har på glasur. Her har jeg brukt en kremostglasur – du kan gjerne bruke melis og vann. 

Passe mjuke eplebiter i en nydelig bolle. Perfekt med kremostglasur – nam!