- Krem.no - https://krem.no -

Karameller

Verdens beste – blir ikke jul uten!

For meg blir det ikke skikkelig jul dersom det ikke står en boks med hjemmelagde karameller på bordet. Denne oppskriften har jeg fått av min mamma, og de er verdens beste!

Karameller a la mamma

Egentlig er jeg aaalt for tidlig ute. Det vil mamma sikkert si. Karamellene skal i følge tradisjonen kokes uka før jul. Ikke særlig før. Hvorfor? Tja – hvem vet? – Fordi da varer de lenger? (mamma har alltid hatt som mål å suge på den siste julekaramellen på bursdagen sin langt ut i januar). – Fordi da er det mindre sjans for at de sukrer seg? Ja, hvorfor sukrer karameller seg egentlig? Det kommer jeg tilbake til.

Men, altså. Jeg er (i følge tradisjonen) kanskje litt tidlig ute med å suge på den myke og hjemmelagde utgaven av Werther’s Original, men jeg kunne ikke la være. Denne oppskriften må bare deles – rett og slett fordi dette trolig er verdens beste karameller (jada, jeg vet jeg er inhabil).

Karameller har aldri vært enkelt. Helst trenger du et sukkertermometer (eller et digitalt termometer). Dersom du ikke har det – ikke fortvil. Du må da stole på «kuleprøven». Kok massen til den begynner å få karamellaktig farve. Drypp en dråpe av massen i et glass med vann. Kan du forme massen til en kule? Da er den ferdig. Pakk i fargerik  cellofan, eller som jeg har gjort i alle år – i bakepapir. Det var disse tradisjonene, da…

Å koke karameller er en treningssak. Det er ikke alltid like lett å se når massen er passe seig. Tar du dem for tidlig blir det bare noe kliss, lar de koke for lenge -harde som sukkertøy. Men uansett – gode er de!

Mammas karameller
Fløte 3 dl
Sukker 250g
Smør 60g
Sirup (lys eller mørk)100g

Slik gjør du:
1. Ha alle ingrediensene i en kjele og kok opp. Massen skal koke til den har fått mørk karamellfarge og en «glatt» overflate. Hvor lenge avhenger av kjelestørrelse, med en vid kjele går det fortere med enn en liten og smal. Tiden det tar avhenger også av hvor mye varme du velger å bruke. Derfor er det vanskelig å si hvor lang tid det tar å koke massen ferdig, men regn med at det tar fra 20 – 40 minutter. Fremfor å se på klokka, se på fargen på massen! Pass på å røre hele tiden.

2. For å finne ut om karamellene er ferdige, ta et glass kaldt vann og drypp en dråpe av karamellmassen i glasset. Kan denne formes til en kule er massen ferdig kokt. (Eller bruk et digitalt steketermometer/ sukkertermometer og kok til ca. 125 grader – ønsker du harde karameller – kok litt over 125 grader)

3. Helles utover smurt bakeplate og skjæres før den stivner helt.

4. Pakk bitene inn i for eksempel farget cellofan! (bakepapir kan også benyttes).

Kok massen til 120 grader. Da blir de medium harde. Ønsker du mykere karameller, kok til 117.

Her har jeg latt det dryppe fra sleiva ned i glasset. Denne er litt over 120 grader.

Klumpen er samlet til en kule. Min masse ble til karameller som varer en god stund i munnen. (De tippet godt over 120 grader). Det er spesielt mot slutten av koketiden du må følge godt med. Da stiger temperaturen raskt. Plutselig er det sukkertøy.
Hvorfor sukrer karamellene seg?
Når du koker karameller vil det alltid feste seg en del karamellmasse på kjelekanten. Disse restene setter seg litt fast og blir til hvite sukkerkrystaller. Sukkerkrystaller er som virus. Så når du heller karamellmassen ut av kjelen, vil den automatisk dra med seg krystallene. De blander seg med resten av massen. Etter en stund vil krystallene smitte resten av karamellmassen. Karamellene vil da etter en stund oppleves som smuldrete og kornete. Et tips for å unngå sukkerkrystaller er å pensle med vann på kjelekanten mens massen koker. På den måten får ikke sukkeret brent seg fast og dannet krystaller.

Helles ut på en smurt flate (eller som her på en silikonmatte).

Klipp opp matpapir og pakk inn hver enkelt karamell. Du kan også bruke fargerik cellofan.

Skjæres opp før de stivner!

Ingenting smaker som mammas karameller. Litt skjeve, noen store, noen små. Sånt blir det jul av.

En julesokk fylt med karameller er en fin gave…eller bare fristende julepynt på kjøkkenet.