- Krem.no - https://krem.no -

Karamellkake

Etter mye mas (haha) har jeg bakt min versjon av Karamellkake – en klassiker mange sikkert kjenner til. Jeg ønsket ikke å kopiere noen spesifikk oppskrift og valgte derfor å lage min egen. Har selv aldri smakt karamellkake, men ble i grunn fornøyd med resultatet. Smakte veldig godt!

Tenkte at den burde være saftig og ha hint av karamell, både i bunn og i glasur. For å få til det bruker jeg mye brunt sukker i bunnen. Brunt sukker er vanlig sukker tilsatt rørsirup – en mørk melasseaktig masse som smaker skarpere og dypere – av karamell. Jeg bruker brunt sukker i alt av formkaker med eple, krydderkake eller i fyllet til gjærbakst.

Glasuren er veldig søt, men passer fint på kaka, som ble til en saftig, god formkake-aktig kake. Jeg har med vilje ikke laget den for lett. Hvis du syntes kaka er litt for kompakt kan du redusere på fettmengde og gjerne vende inn det tørre med en slikkepott fremfor å bruke en håndmikser. Da vil du bevare mer av den innpiskede luften.

Det er opp til deg hvor mye kaffesmak du vil ha i glasuren, men for meg smakte det perfekt med litt ekstra kaffesmak i form av litt espressopulver.

Som nevnt, jeg har aldri smakt karamellkake, så hvis du vil bake den og si hva du syntes om min variant hadde det vært fint. Legg gjerne igjen en kommentar 🙂


Karamellkake (30 x 40 cm langpanne)
5 egg
200 g brunt sukker (farinsukker)
175 g vanlig sukker
250 g smør/ margarin/ flytende eller smeltet
350 g hvetemel
2 ts bakepulver
2 ts vaniljesukker
1 dl melk/ vann
1/2 dl karamellsaus (ferdig på flaske)

Glasur:
400 g melis
75 g smør/ margarin
3-4 ss kaffe (eller kokende vann)
1/2 dl karamellsaus
2 ts vaniljesukker
1/2 ts espresso instant kaffepulver (valgfritt)

Slik gjør du:
1. Start med å piske eggedosis av egg og sukker. Pisk så lenge at det blir tykk konsistens. 
2. Vei opp smør/margarin. Smelt i mikroovn eller over vannbad. 
3. Hell blandingen i eggedosisen og rør sammen (bland sammen men ikke rør for mye/ for lenge)
4. Sikt inn mel, bakepulver og vaniljesukker. Ikke rør for mye eller for hardt.
5. Til slutt, rør inn 1 dl melk og 1/2 dl karamellsaus.
6. Hell kakerøra i en langpanne kledd med bakepapir (ca. 30 x 40 cm).
7. Stek på 180-200 grader, over/undervarme eller varmluft, midt i ovnen. Steketid ca. 15-20 minutter. (Bruker du varmluft går det raskere enn om du bruker over/undervarme).
8. Avkjøl noe før du tar kaken ut av forma og avkjøler på rist. 
9. Glasur: Smelt smør sammen med kaffe og karamellsaus. Helles i melis, vaniljesukker og espressopulver. Rør til du har en glatt masse.
9. Hell glasuren på kaka. 
10. Skjær i passe store stykker og spis! Kaka kan fint fryses og er holdbar i flere dager i romtemperatur. 


Vei opp brunt og hvitt sukker i en bolle. Det tørre i en annen. Smør/margarin smeltes. Du kan også bruke flytende margarin/smør.
Pisk eggedosis.
Sikt inn det tørre. Tilsett 1/2 dl karamellsaus og 1 dl væske
Fordel massen i en 30 x 40 cm form kledd med bakepapir i bunnen.
Stekes midt i ovnen på 180-200 grader. 15-20 minutter.
Min kake ble perfekt stekt. Ovnen funker best på varmluft og jeg stekte på 190 grader i litt under 20 min.
Glasuren på!
Drar slikkepotten at og fram for å lage litt mønster.
Værsågod! Høgg inn! Kaka kan fryses.