- Krem.no - https://krem.no -

Klementinmarmelade

Lag syltetøy av klementinene

Litt for mange tørre klementiner på fruktfatet etter jul og nyttårsfeiring? Lag noe godt av det!
Godt nyttår! Jeg håper du har hatt en deilig juleferie? Jeg har latet meg maksimalt, proppet kroppen full av god mat og godterier og grått meg gjennom siste episode av Downton Abbey. Julen kort oppsummert, der altså.  

Men nå over til det som ofte skjer litt ut i januar. Hva gjør vi med alle de innskrumpa klementinene? De som ingen vil spise lenger?
Jeg hadde aldri laget syltetøy eller marmelade av sitrusfrukt før, men dette var jo ikke vanskelig i det hele tatt. Du behøver slett ikke følge oppskriften slavisk. Bruk gjerne appelsiner! Jeg fikk det for meg at det ville smake ekstra godt med litt vanilje og anis, derfor puttet jeg i en vaniljestang og et par stjerneanis. Det likte jeg godt! Om du ikke er så vilt begeistret for noen av delene, så bare dropp det. 

Så var det bitterhet. Jeg valgte å kutte opp skallet av en hel klementin, og det gjør marmeladen litt bitter. Smaken blir ekstra intens. For å gjøre den litt mer barnevennlig på smak bruker du bare litt mindre skall eller ingen ting i det hele tatt. Grunnoppskriften har jeg funnet på en utenlandsk nettside. Har bortimot halvert sukkermengden. Enda er det søtt, men det må det være for å veie opp for bitterheten.

Steinene i klementinene og sitronen er viktige å få med! De inneholder nemlig viktig pektin som er med på å tykne syltetøyet. Legg de i et lite klede med en strikk og ha i kjelen. Eller gjør som meg – fisk ut steinene etter koketiden er ferdig. 

Etter at marmeladen er ferdigkokt (den skal koke til den har litt tykk, grøtete konsistens) kan du ha det direkte over på et rent glass uten å gjøre noe mer, men jeg syntes det ble litt vel klumpete og fant ut at jeg ville bruke stavmikseren. Bare litt. Det er fortsatt litt biter igjen. Sånn liker jeg det. 

​Egner seg ypperlig til ost eller bare på en skive rista brød, knekkebrød eller på grøten. 

Klementinmarmelade
ca. 500-600 g klementiner (veid med skall)
1/2 sitron
250 g sukker
250 g vann (2.5 dl)
1 vaniljestang (valgfritt)
et par stjerneanis (valgfritt)

Slik gjør du:
1. Vask en av klementinene godt. Skrell og ta vare på skallet.
2. Skrell resten av klementinene og kast skallet. Fjern også skallet på den halve sitronen (det enkleste er kanskje å skjære det av)
3. Skjær klementiner og sitron i passe store biter (se bildet) og ha i en kjele. Skjær skallet av den vaskede klementinen i strimler og ha i kjelen sammen med vann, sukker og vanilje/anis. Dersom du IKKE liker at det smaker litt bittert dropper du å ha i skallet.
4. Gi alt et oppkok og la det koke på lav varme i ca. en times tid. Rør i marmeladen mot slutten så det ikke brenner seg fast i bunnen av kjelen. 
5. Fjern steiner, vaniljestang og anis og kjør blandingen litt sammen med en stavmikser. 
6. Oppbevar i en ren boks eller i et glass. Holdbar i et par måneder i kjøleskap – minst. 

Klementiner, sitron og kuttet skall i kjelen sammen med vann, sukker og ønsket smak (Jeg brukte vanilje og anis).

Syltetøyet etter en time på ovnen. Skal ha en litt grøtete konsistens. Fjern steiner, anis og vanilje før du kjører det litt sammen i en stavmikser. 

Dette er ikke rare porsjonen, men det blir to eller tre sånne små glass. Smaker fortreffelig til ost, på en rista brødskive eller på grøten. Litt skarpt i smaken. Akkurat som starten på året jo kan være. Den harde virkeligheten røsker litt tak i oss. Ey! Det er 2016! Våkn opp!