- Krem.no - https://krem.no -

Klippekrans

En liten kringleguide

Hvor lenge skal egentlig en kringle steke? Åtte minutter eller kanskje en hel time? 
Kringle. Så lett. Så vanskelig. Jeg bakte en kringle for godt.no for snart fire år siden som for et par uker siden sto på trykk i VGs fredagsmagasin. Off. Det er ikke gøy å se ting på trykk som du egentlig skulle ønske du kunne gjøre om. Kringla er fin den, oppskriften er helt ok, men jeg bruker den ikke selv lenger (bruker mindre gjær). Det jeg skulle ønske jeg kunne gjøre om er steketiden, den er hinsides. Det står at den skal steke i 45 minutter til 1 time. Hallo? Var den virkelig så tjukk og full av bløtt fyll?

​Jeg måtte lage klippekrans på nytt. Brukte en oppskrift med mindre gjær, ellers er den ganske lik. Prøv og gjett hvor lenge denne sto i ovnen? Åtte minutter. Jeg tuller ikke – den var helt ferdig stekt på ÅTTE minutter. Det er derfor dette med kringle er så vanskelig, for det er jo slett ikke alltid det går så fort.

​Så, når skal man steke i åtte minutter, og når skal man steke i en hel time? 

Jeg skal prøve å forklare: Klippekransen jeg har laget her ble bevisst laget tynn. Den er derfor stekt på høy varme over kort tid. Jeg tok halvparten av deigen, kjevlet den til et smalt rektangel, og fylte med smeltet smør, kanel og sukker. Så rullet jeg den sammen til en tynn pølse. Deigen var luftig, uten for mye sukker og smør, har fått heve godt to ganger. Satte den inn i en glovarm ovn som jeg skrudde ned temperaturen på med det samme baksten var inne. Det er lettere å lykkes med en kringle som ikke er tykk. Derfor anbefaler jeg å dele deigen i to og heller lage to kringler enn en stor, tykk. 

Lager du kringle av hele deigen og ruller en tjukk pølse med mye fyll – for eksempel vaniljekrem, da snakker vi steketid på opp i mot en halv time eller kanskje mer. Den gjærbaksten som trenger lengst steketid er den hvor alt settes sammen i en form, som for eksempel prinsessekake. Da snakker vi steketid kanskje opp i mot tre kvarter til en time. 

Så, konklusjonen er – steketid avhenger av tykkelse og fyll. Sett kringlen litt ned i ovnen og stek på over/undervarme. Her er en liten guide: 

Tynn kringle med lite fyll: 220 grader 7-10 minutter.
Tykk kringle med lite fyll: 200 grader 20-30 minutter
Tykk kringle med lite fyll: 200 – (skru ned til 180 grader om den blir mørk) i 30-40 minutter
Tykk kringle med mye (bløtt) fyll: 200 grader som skrus ned til 180 grader i  35-45  minutter. 

Hvordan vet jeg at kringlen er ferdig stekt? 
Ikke lett. Men prøv å se på undersiden. Har den fin stekesfarge under er den trolig gjennomstekt. Er det hul lyd når du dunker på den? Da er den ferdig. 


Klippekrans (2 stk)
500 g hvetemel
1 dl sukker
25 g gjær
3 dl væske (gjerne melk)
75 g smør
2 ts kardemomme
1 egg (valgfritt)
en liten klype salt 

1 egg til pensling

fyll:
​kanel, smør, sukker, rosiner, mandler, alt godt du liker i gjærdeig…

Slik maler du kardemomme selv

​Valgfritt: ca. 50 – 100g rosiner eller sultanas (bløtlegges en time eller en dag før) 

Har du lest mine beste tips og triks på hvordan du skal lykkes med søt gjærdeig?

Slik gjør du:
1. Bland alt det tørre i en bakemaskin, tilsett lunken melk, (kan godt ha romtemperatur eller kald) og egg, smuldre i gjær i bollen og start maskinen. Syntes du deigen virker for tørr – tilsett litt mer væske. 
2. Vei opp smør og kutt i terninger. Tilsettes når deigen har eltet 5-6 minutter. 
3. Deigen eltes godt (totalt ca. 10 minutter) til den er smidig. For å vite når du har eltet og knadd nok – ta en liten deigkule og dra den mellom fingrene. Når du kan dra ut en tynn, gjennomsiktig hinne er den ferdig eltet. Hvis den revner og virker «kort» når du drar i den, elt deigen videre. 
4. Sett deigen et lunt sted til heving. (Pakk bakebollen inn i en pose) 
5. Når deigen har hevet til dobbel størrelse (minimum 1 time) kutt deigen i to deler og kjevle til et langt, tynt rektangel. Pensle med smeltet smør, dryss på kanel og sukker. Fukt nederste del av deigen med vann og rull sammen til en pølse. Sett pølsen sammen  til en rund ring på en plate kledd med bakepapir. Fukt med vann i skjøtene og klem godt sammen. Klipp som vist på bildene. 
7.  Settes til heving ca. 35-45 minutter til. 
8.  Settes i ovnen 220 grader (over/undervarme),  stek i  7-10 minutter. Er kringlen tykk? Se guide til steketid i tekst over. 

Kjevle ut et rektangel, pensle på smeltet smør, kanel og sukker. Klem ringen sammen med litt vann. 

Bruk en saks, klipp litt dype hakk og brett annenhver flik til side. Sett til heving i ca. 30 minutter. 

Stek på 220 grader. Åtte minutter tok det. Så var den saftig, myk og ikke minst – gjennomstekt. Ha på melis, sett på kaffen og nyt. Ingen ting slår fersk gjærbakst, ass…Og derrr kom sola også! Tar den kringlebiten i solveggen, jeg.