- Krem.no - https://krem.no -

Komtessevafler

Det er mange som ønsker at jeg skal lage noe sesongbasert om dagen. Noe med epler. Eller plommer. Forslagene jeg får ligger som oftest allerede på krem.no. Derfor valgte jeg i dag å lage noe en av mine følgere har ønsket lenge, nemlig danske komtessevafler. Hasselnøttmakroner med sjokoladesmørkrem.

Kakene er enkle å lage og er ei sånn litta kake du kan ta opp fra fryseren til kaffen når det måtte passe deg. Den er dessuten glutenfri.
Har du ikke hasselnøtter kan du gjerne bruke andre type nøtter eller mandler. Pass på at du har godt mellomrom mellom hver makron, de flyter nemlig godt ut i ovnen. Ikke bry deg om at de blir flate. Det gjør ingen verdens ting. Disse skal være litt rustikke.

Kakene legges sammen med smørkrem og skal originalt dyppes halve kaken i sjokolade. Det gadd ikke jeg. Min versjon er å smelte bare litt sjokolade og ha den i en sprøytepose. Så sprøyte litt sikk-sakk-mønster på hver kake. Testet å ha litt instant espressopulver i halvparten av smørkremen, noe som ble veldig godt.

Komtessevafler (ca. 30 stk)
200 g malte hasselnøtter
200 g sukker
3 eggehviter

Sjokoladesmørkrem
125 g mykt smør
125 g melis
75 g mørk sjokolade, smeltet
3 eggeplommer
evt. 2 ts instant espressopulver
Pisk smør og melis til det er lyst og luftig. Tilsett en og en eggeplomme. Rør inn sjokolade og evt. kaffesmak.

Slik gjør du:
1. Mal hasselnøtter på en foodprocessor.
2. Pisk opp eggehvitene, tilsett sukker litt etter litt. Pisk til marengsen er fast, men bløt, minimum fem minutter.
3. Bland inn hasselnøtter.
4. Ha massen i en sprøytepose og sprøyt ut på en plate med bakepapir. Makronene skal være som en 20-krone i størrelse. Det blir ca. 60 stk.
5. Stek en og en plate på 170 grader over/ undervarme, midt i ovnen i ca. 15-20 minutter.
6. Finn topp og bunn som passer, sprøyt krem på den ene delen og legg den andre på.
7. Evt dypp i smeltet sjokolade, eller smelt ca. 15-20 g sjokolade og ha i et kremmerhus. Sprøyt på dekor etter ønske.

Pisk marengs, tilsett sukkeret litt etter litt
Rør inn malte hasselnøtter
Sprøyt ut på en plate med bakepapir (eller en silikonmatte som her)
Lag kremen: pisk sammen melis og smør til en lys og luftig krem. Tilsett eggeplommer og sjokolade
Liker du kaffe? Ta i to teskjeer med dette pulveret
Ha kremen i en pose og sprøyt på makronbunnene
Smelt sjokolade, ha den i en sprøytepose og lag et mønster etter ønske
Sette kjølig for at sjokoladen skal stivne. Legges gjerne i fryseren.