- Krem.no - https://krem.no -

Kransekake

Festkake med stor F

I dag har jeg laget min aller første kransekake helt fra bunnen av. En gang måtte jo bli den første. 
Oppvokst i et bakeri er det i disse førjulsdager mange luktinntrykk som fort drar meg tilbake til julestria i familiebakeriet. En av duftene jeg assosierer med hektisk juletid er eimen av nystekte kransekaker. For enkelte vet jeg at denne duften ikke bare bringer gode minner. Kransekakebakingen var alltid en kamp med klokka – hvert eneste år. Et stressmoment som pågikk hele desember.

Ville vi komme i mål med antall kransekaker bestilt? Bakingen startet tidlig. Særlig om vi hadde fått kontrakter med store kunder. Da startet stablingen av kransekaker på fryseriet tidlig i oktober. Likevel ble det nesten alltid stress. For kransekakene på Hjemmebakeriet var gode. Veldig gode. Og mange skulle ha ei kransekake eller to til jul. Sånt ble det lange ettermiddager, sene kvelder og mye ekstraarbeid av. For kransekaker – det er rett og slett håndarbeid. 

Selve kransekakemassen var ferdigkjøpt, men det tar sånn tid å lage! Massen skal sprøytes ut av en lufttrykkprøyte,  plasseres i ringer, stekes perfekt, slås ut av ringene (uten at de går i stykker), sprøytes opp med glasur og pyntes med smellbongbonger og flagg. Det er ikke gjort på fem minutter. 

Så joda, jeg har en og annen erfaring med denne festkaka over alle festkaker. Men å lage den selv – helt fra bunnen av – det har jeg ikke. Ikke før i dag. 

På yrkesskolen lærte vi å lage massen selv, men det teller liksom ikke. For første gang i hele mitt lange bakerliv har jeg fikset egen kransekake. Den skal spises med andakt og følelse, samtidig som jeg sender kransekakebakerne på Hjemmebakeriet noen gode tanker. 

Oppskriften er den samme som på kransekakestenger dyppet i sjokolade

Hjemmelaget kransekakemasse
500 g finmalte mandler
500 g melis
100 g eggehviter (ca. 3 stk) 
2-3 ss glukose

Eggehviteglasur
1 eggehvite
180-240 g siktet melis
3-4 ts sitronsaft

Slik lager du sprøytepose av matpapir

Slik gjør du:
1. Mal mandlene fint. Jeg brukte kverna som jeg fikk festa på min nye Kenwood og nei, jeg var ikke redd for at mandlene skulle «slippe» olje. Kjørte male-apparatet på bånn gass. Om du velger å skålde mandlene først må du la dem tørke før du maler dem. (Jeg malte alle med skall). 
2. Bland melis og malte mandler.
3. Så helte jeg alt i en bakebolle og satt i en krok og helte i eggehvitene og glukose. Du kan gjerne bruke hendene. Kna til du får en fin deig.
4. Klem deigen ut på en bakeplate (som har et bakepapir eller en bakematte som underlag)  og pakk clingfilm/ gladpack rundt. Sett inn i ovnen i en halv-time på 50 grader (IKKE mer!). Deigen skal være god og gjennomvarm. Slapp av, plasten smelter ikke. Kna sammen deigen og sett i kjøleskap noen timer eller til dagen etter. 
Du kan se bilder på hvordan jeg har gjort det her

Jeg smeltet litt smør eller margarin og penslet hver enkelt ring før jeg drysset i semulegryn. Så er det bare å sette i gang med å rulle. 

Ta litt og litt av kransekakemassen og rull fingertykke pølser. Ikke bli fristet til å rulle for tykt – da vil kransekaka ese utover ringene. 

Jeg fikk nok masse til 15 ringer – akkurat. 
Sett ovnen på 220 grader og stek i 15-17 minutter – eller til du ser at kaka tar farge. Jeg brukte over og undervarme, ikke varmluft. Grunnen til at jeg steker kransekaka lenger enn stengene, er at kaka må være fast og ikke skal sige sammen når ringene blir satt oppå hverandre. Kransekaka får uansett en tur innom fryseren – det vil gjøre den helt perfekt i konsistens. 

Skulle du oppleve at kransekaka di blir tørr – putt en brødskalk i posen hvor ringene ligger. Da blir de myke igjen.

Pensle ringene med smør eller margarin og dryss i semulegryn. Bank ut det overflødige.

Rull massen til en jevn pølse. Legg pølsa over i ringen og lag et snitt i hver ende. Klem godt sammen.

12 ringer ferdig til steking. Inn i ovnen på 220 grader i ca. 15 minutter (kommer litt an på tykkelsen på ringene).

Kaka er sprøytet opp med vanlig eggehviteglasur. Du finner oppskrift litt lenger opp på siden. Jeg har laget et kremmerhus av matpapir og hatt i glasur. Så klipper jeg et passe stort hull og sprøyter et sikk-sakk mønster. Vri kaka litt for hver ring du setter på, da unngår du at den får slagside. 

Som pynt har jeg brukt marsipan og trillet kuler. Disse kulene har jeg dyppet i spiselig glitterstøv (kjøpt på Panduro) og trillet i hånden enda en gang (da får du skikkelig shine). Har brukt kobber, sølv og perlemor. Så er kulene festet med eggehviteglasur. Toppen er et spir i marsipan rullet i glitterstøv.