- Krem.no - https://krem.no -

Kringle med rabarbra og vaniljekrem

En krans med smak av sommer! Vaniljekrem og rabarbra er en fantastisk god smakskombinasjon. Putt smakene på en søt bolledeig, og du kjenner sommerfølelsen komme.

Mange har bedt om en kringle med vaniljekrem og rabarbra. I stedet for å lage en stor kringle lager jeg heller to små. Det er fordi jeg ønsker et saftig bakverk. Denne ringen stekte ferdig på åtte minutter. En tykk kringle tar lang tid å gjennomsteke, med det resultatet at den ofte kan bli rå i midten og tørr utenpå.

Det tok meg to forsøk å finne ut den beste måten å lage disse småkringlene på, for det er vanskelig å fylle deigen, så flytte alt over på plate. Derfor legger jeg på både rabarbrasyltetøy og vaniljekrem først etter at det ble lagt på plata.

Vil du fryse disse kringlene? Ta på melis først etter tining.

Hvetekringle med vaniljekrem og rabarbra (2 stk)
520 g hvetemel
1 dl sukker
20 g gjær (eller 4,8 gram (2 ts) tørrgjær)
3 dl væske (gjerne melk)
75 g smør
2 ts kardemomme
1 egg eller 60 g væske
en liten klype salt 

Rabarbrasyltetøy (bakefast)

300 g rabarbra i biter
150 g sukker
10 g maisenna
Rens og vask rabarbra. Del i biter og ha i kjele med sukker og maisenna. Kok det i 10-15 minutter, til du har en tyknet masse. Avkjøl.

En halv porsjon vaniljekrem
2.5 dl helmelk (evt. halvbland med fløte)
50 g sukker
15g maisenna
½ vaniljestang (eller 3 ts ekte vaniljesukker)
2 stk eggeplommer

Splitt vaniljestangen (eller bruk vaniljepasta/ vaniljesukker), skrap ut innholdet og ha alle ingrediensene i en kjele (også stangen). Rør til det tykner (5-6 bobler). Avkjøles. 


Slik gjør du:
1. Vei og mål opp alt det tørre i en bakemaskin, tilsett melk (romtemperatur eller kald) og deretter egg, smuldre gjær i bollen. Sett i eltekroken og start maskinen. Bland sammen til en deig.
2. Sett opp farten på maskinen og elt deigen godt. Virker deigen for fast, juster
med væske.
3. Vei opp smør og kutt i terninger. Tilsettes når deigen har eltet ca. 7–10 minutter.
4. Etter at smøret er blandet inn i deigen, fortsett eltingen i ca. 5-10 minutter.
5. For å vite om deigen er ferdig eltet, ta glutentesten: Dra deig mellom fingrene. Når du kan dra ut en tynn, gjennomsiktig hinne, er den ferdig eltet. Hvis den revner og virker «kort» når du drar i den, elt deigen videre.
6. Sett deigen til heving på benken. Pakk bakebollen inn i en pose eller legg et klede over bollen. 
7. Når deigen har hvilt en time, del deigen i to. Rull til to pølser på ca. 80 cm. Legg som en ring på to plater. Fukt skjøtene. Klem ringene så flate du kan. Lag en grop med hånden rundt hele ringen.
8. Settes til etterheving i ca. 30 minutter. Når ringene er klare for steking, klem gropen ned enda en gang. Legg på rabarbrasyltetøy, så vaniljekrem.
9. Stekes ett hakk ned fra midten på  225 grader over/undervarme eller 210 grader varmluft i 8-12 min.
10. Avkjøl. Kan fryses. Ha på melisglasur (vann og melis) etter tining.

Del deigen i to. Rull to pølser på ca. 80 cm
Legg på hver sin plate og lag til en ring. Fukt kanten og klem godt sammen.
Klem ringen flat.
Lag en grop med håndbaken.
Når kringlene har etterhevet i ca. 30 minutter, klem gropene godt ned igjen og legg på rabarbrasyltetøy.
Fordel vaniljekremen på de to ringene.
…på denne måten.
Stek en og en ring i ovnen et hakk ned fra midten. Jeg brukte varmluft og stekte ferdig på litt over åtte minutter.
Bruker du over/undervarme kan det ta noen minutter lenger. La avkjøle litt før du har på melisglasur.