Tradisjonsfestkaken
150g sukker
5 eggeplommer
150g hvetemel siktet
1 1/2 ts bakepulver
1 dl melk
Marengs-topping
5 eggehviter
200g sukker
1/2 dl hakkede mandler eller mandelflak
Vaniljekrem
Melk 2.5 dl
Fløte 2.5 dl
Sukker 100g
Maisenna 35g
Vaniljestang ca 1/2 stk
Eggeplommer 4 stk
Slik gjør du:
1. Pisk sammen eggeplommer maisenna og sukker i en bolle.
2. Hell melken/fløten i en kjele.
3. Splitt vaniljestangen, skrap ut innholdet og ha alt i kjelen. (Også stangen)
4. Kok opp væsken og hell litt av den kokende væsken i bollen med eggeblandingen mens du rører.
5. Hell så alt tilbake i kjelen og rør kraftig til det tykner. Pass på at det ikke brenner seg.
6. Ha kremen i en avlang form og kle med plastfilm. Bør avkjøles hurtig.
3 dl kremfløte til å blande med vaniljekrem
SLIK GJØR DU
- Romtemperert margarin/smør og sukker røres lyst og luftig.
- Rør inn eggeplommene én for én.
- Tilsett hvetemel blandet med bakepulver, vekselvis med melk.
- Stryk ut røren på en bakeplate med kant 40 x 35 cm.
- Pisk eggehvite og tilsett sukker litt etter litt. Pisk til marengsen er blank.
- Marengsmassen strykes ut oppå kakedeigen.
- Dryss hakkede mandler eller mandelflak over.
- Stek kaken i 30–40 minutter på 160 grader varmluft.
- Avkjøl kaken og del i to like deler. Lag kokt vaniljekrem og la den bli gjennomkald før du blander 300-400 g med 3 dl pisket kremfløte.
Legg den nederste halve bunnen med kakesiden opp og stryk utover kremen. Legg den andre delen oppå med marengssiden opp.
|
|
Avkjøl kaken og del i to like deler. Lag koktvaniljekrem og la den bli gjennomkald før du blander ca. 300-400 g vaniljekremn med 3 dl pisket kremfløte. Legg den nederste halve bunnen med kakesiden opp og stryk utover kremen. Legg den andre delen oppå med marengs-siden opp.