- Krem.no - https://krem.no -

Kvæfjordkake – verdens beste

Tradisjonsfestkaken

 Jeg hadde aldri laget Kvæfjordkake før, ettersom svigermor alltid er en mester på denne.  Men nå har jeg altså prøvd (takk for oppskriften svigermor!) og funnet ut at den ikke er så vanskelig å få til som jeg trodde. Og ja, gjett om den er – verdens beste 🙂

Denne kaken går for å være Norges nasjonalkake og er ofte å finne på et typisk norsk kakebord enten det er bursdag, bryllup eller konfirmasjon.Kaken består av knasende sprø marengs og saftig formkake og er fylt med en silkemyk vaniljekrem blandet med bløtpisket krem.Den er ikke vanskelig å lage, men sørg for å ha en helt ren bakebolle og visp når du skal piske eggehvite og sukker. Fett ødelegger all marengs, så sørg for at eggehvitene er uten rester av eggeplomme. For å få en fin og luftig marengs skal sukkeret has i litt etter litt. Pisk til massen er blank og seig. Begynner mandelflakene på toppen å bli mørke før steketiden er over flytter du bare kaken litt lenger ned i oven.

Verdens beste / Kvæfjordkake 150g margarin/ smør
150g sukker
5 eggeplommer
150g hvetemel siktet
1 1/2 ts bakepulver
1 dl melk

Marengs-topping
5 eggehviter
200g sukker
1/2 dl hakkede mandler eller mandelflak

Vaniljekrem
Melk 2.5 dl
Fløte 2.5 dl
Sukker 100g
Maisenna 35g
Vaniljestang ca 1/2 stk
Eggeplommer 4 stk

Slik gjør du:
1. Pisk sammen eggeplommer maisenna og sukker i en bolle.
2. Hell melken/fløten i en kjele.
3. Splitt vaniljestangen, skrap ut innholdet og ha alt i kjelen. (Også stangen)
4. Kok opp væsken og hell litt av den kokende væsken i bollen med eggeblandingen mens du rører.
5. Hell så alt tilbake i kjelen og rør kraftig til det tykner. Pass på at det ikke brenner seg.
6. Ha kremen i en avlang form og kle med plastfilm. Bør avkjøles hurtig.

3 dl kremfløte til å blande med vaniljekrem

SLIK GJØR DU

  1. Romtemperert margarin/smør og sukker røres lyst og luftig.
  2. Rør inn eggeplommene én for én.
  3. Tilsett hvetemel blandet med bakepulver, vekselvis med melk.
  4. Stryk ut røren på en bakeplate med kant 40 x 35 cm.
  5. Pisk eggehvite og tilsett sukker litt etter litt. Pisk til marengsen er blank.
  6. Marengsmassen strykes ut oppå kakedeigen.
  7. Dryss hakkede mandler eller mandelflak over.
  8. Stek kaken i 30–40 minutter på 160 grader varmluft.
  9. Avkjøl kaken og del i to like deler. Lag kokt vaniljekrem og la den bli gjennomkald før du blander 300-400 g med 3 dl pisket kremfløte.

Legg den nederste halve bunnen med kakesiden opp og stryk utover kremen. Legg den andre delen oppå med marengssiden opp.

Montering:
Avkjøl kaken og del i to like deler. Lag koktvaniljekrem og la den bli gjennomkald før du blander ca. 300-400 g vaniljekremn med 3 dl pisket kremfløte. Legg den nederste halve bunnen med kakesiden opp og stryk utover kremen. Legg den andre delen oppå med marengs-siden opp.