- Krem.no - https://krem.no -

Lemon curd

En liten porsjon sitronsmør

Lemoncurd, sitronkrem eller sitronsmør om du vil, er slett ikke vanskelig å lage. Det er supert å bruke som fyll i alle typer kaker, fra rullekake til pavlova, eller som pålegg på brødskiva.
Skal du lage lemon curd for for første gang er det to ting du bør merke deg. Det første er: hvordan få den beste smaken av sitronene? Det andre du må ha i bakhodet er at denne kremen ikke skal koke. Den skal varmes til den tykner.

Tilbake til første spørsmål. Den beste smaken sitter helt ytterst i skallet. Det er den smaken du skal ha. Alt det hvite som ligger rett under vil gi smak av bitterhet. Av den grunn er det aller best å bruke en meget skarpt rivjern når du skal rive skallet på sitronene. Et tradisjonelt rivjern kan duge, men jeg vil anbefale at du investerer i et rivjern fra Microplane (eller lignende). Du ser det på bildet under. Og ja, jeg kjøpte økologiske sitroner til denne curden. Om de er økologiske eller ei – vask sitronene godt først.

Dette er en liten porsjon – glasset ble ikke engang helt fullt. Grunnen er at jeg lagde en kake som ikke krevde mer curd enn dette. (Porsjonen er perfekt for en kake eller en pavlova). Vil du lage mer, doble eller tredoble om du vil.

Lemon curd
Saften av 1-2 sitroner totalt ca. 1 dl
100 g sukker
50 g smør
1 egg + 1 eggeplomme

Slik gjør du:
1. Vask sitronene godt og riv av det ytterste av skallet på to sitroner. Del i to og klem ut saften.
2. Visp sammen egg + eggeplomme, tilsett sukker, skall og sitronsaft i en teflonkjele/ tykkbunnet kjele. Ha i smøret.
3. Varm opp på svak varme. Rør hele tiden.
4. Blandingen skal ikke koke, kun varmes til kokepunktet.
5. Når massen tykner og har en kremaktig konsistens helles den i en sikt. (Det tar mellom 5 og 10 minutter om du lager curden i en liten kjele på middels varme).
6. Hell på et rent glass og sett i kjøleskap etter avkjøling.

Oppbevares kjølig. Holdbarhet: 1-2 uker.


Alle ingrediensene du trenger. Vil sterkt anbefale å bruke smør fremfor margarin til denne kremen…

Ha i smøret etter alt er godt pisket sammen og varm forsiktig opp til det tykner. Hell den ferdige kremen over i en sikt.

Lemon curd oppbevares i tett glass i 1-2 uker i kjøleskap.