- Krem.no - https://krem.no -

Lomper

Er det så lett å lage egne lomper, tenkte jeg? Ja. Det var det! Kna litt mel inn i kokte poteter, tilsett litt salt, kjevle ut og steik i stekepanne. Ferdig!

I går sto jeg med en bolle kokte poteter fra dagen før og tenkte, hva skal jeg gjøre med disse, da? For noen dager siden fikk jeg et spørsmål om jeg ikke kunne vise hvordan man lager lomper. Svaret jeg ga var: Det kan jeg dessverre ikke, jeg er ingen lompebaker. Har ikke takke heller.

Så kom jeg på at lomper, det kan jo steikes i panne. Fant en oppskrift og satte i gang!
Alt dette viste jeg på instagram story, og siden det er første gang jeg bakte lomper manglet det ikke på gode råd. Det morsomme er at rådene om hvordan dette skal gjøres på riktig måte er like mange som det finnes potetslag. Noe forteller meg at dette funker enten du gjør det sånn eller sånn. Her er et lite knippe av rådene jeg fikk:

Kok potetene med skallet på, skrell og mal på en kvern mens de er varme.
Bruk melne poteter, som for eksempel Mandelpotet.
Bruk Beate eller Asterix. Det en deig som binder bedre, IKKE bruk melne poteter.
Tilsett litt seterrømme i potetene.
Tilsett litt bygg.

Vil du ha flere råd er lista lang under reelen jeg lagde på instagram i går. (Min instagramkonto heter @kremno_elin)

Jeg brukte nypoteter, de var fra dagen før. Knadde inn litt hvetemel og rugmel, så salt. Lompe kan du lage av bare EN eneste potet også – poenget er, dette kan du lage på slump. Målet er å bruke minst mulig mel, da smaker det best.

Lomper (ca. 7-8 stk)
ca. 1/2 kg kokte poteter
35 g hvetemel
25 g rug, siktet
1 ts salt

1. Kok poteter med skallet på, skrell og mos – gjerne med en gaffel.
2. Kna inn mel, tilsett salt.
3. Del i biter og kjevle så tynt du kan.
4. Stek i en varm panne. Legg i en kjøkkenhåndkle for å bevare fuktighet.


Poteter som har ligget innpakket i kjøleskapet et døgn. Funket fint. Eller, kok nye og mal varme..
Knus med gaffel. Du kan også bruke en kvern om du har større porsjon.
Kna inn mel.
Rull til en pølse og del i biter.
Kjevle så tynt du kan. Vil du ha dem runde, bruk et lokk og stikk ut.
Stekes på begge sider på høy varme til den har gyllen farge. Spis til pølser, smør med smør og sukker. Nam!