- Krem.no - https://krem.no -

Lyst grovbrød med havregrøt

Supersaftig gourmetbrød

Havregrøt i brød gjør det saftig og smakfullt. Dette ble et skikkelig gourmetbrød! 
Så har jeg gjort det igjen. Bakt et halvgrovt brød. Og denne gang ble resultatet overraskende bra. Brødet ble et sånt brød som du ikke får lov til å skjære i brødskjærer på butikken. Det er med andre ord ikke lett å skjære opp, fordi det er så mykt inni (men har en fin skorpe utenpå). Litt sånn fransk landbrød. 

Brødet på bildet er bakt i går, men jeg har tatt bildene i dag. Skorpa er fortsatt sprø og brødet saftig og ferskt. Hvordan? Pakk brødene inn i lin. Jeg hadde en liten duk laget av lin, og i går kveld ble brødene svøpt inn. Med andre ord, du kan gjerne bake disse brødene dagen før de skal spises, men ikke legg dem i plast! 

Ettersom jeg kun har en ovn stekte jeg brødene i to omganger. Først det runde, så de formstekte. Det førte til at de firkanta brødene ble litt for mye hevet, men det gjorde ikke så mye. De ble bare ekstra luftige. 

For fin skorpe, sett brødet inn i en knall varm ovn og senk temperaturen. Kast inn litt vann i bunnen av ovnen samtidig som du setter brødene inn. Stek i 30-35 minutter. De kan få litt mørk farge, skru heller med varmen litt mot slutten. 

Lyst grovbrød med havregrøt (3 brød)

Fordeig (poolish) lages kvelden før
2 dl kaldt vann
200 g hvetemel
1 g gjær (en bit på størrelse med lillefingerneglen din)

Rør ut gjær i vannet, rør inn melet. Skal bare røres såvidt sammen. Dra en plastpose over bollen og la stå på benken til dagen etter. 

Dag 2
475 g hvetemel
125 g sammalt rug fin
125 g sammalt hvete fin
225 g kokt havregrøt (avkjølt)
5 dl vann kaldt / romtemperatur 
10 g gjær
20 g salt

Slik gjør du:
1. Kok grøten og avkjøl. 
2. Tilsett grøt i bollen med fordeigen. Ha i resten av ingrediensene bortsett fra salt. Kjør deigen i maskin på middels fart 10-15 minutter. 
3. Tilsett saltet og elt videre på litt raskere fart 5 minutter. 
4. Dra en pose over bollen og la den stå 2 timer. Etter en time, dra deigen fra kanten inn i mot midten. Dette gjør deigen mer spenstig. 
5. Ha mel på bordet og hell deigen ut av bollen. Del i tre like deler (ca. 500 g per emne). Trill til runde kaker og legg et håndkle over. La ligge 15 minutter. 
6. Velg om du vil ha runde eller formstekte brød. Runde brød: Dra deigen fra yttersiden og innover, slik at du får en stram overflate. Legg brødet på en bakeplate med bakepapir med den stramme siden opp. Formstekte brød: Klem deigen litt utover, brett deigen inn fra alle kanter, som en konvolutt. Brett til slutt deigen innover, akkurat som når du ruller sammen kanelsnurrer. Legg et håndkle over og la det heve ca. 1 – 2 timer. 
7. Pensle eller spray på vann, dryss med siktet rug fint og lag et mønster med en sylskarp kniv eller helst et barberblad.
8. Sett ovnen på 260 grader. Sett brødene inn på nederste rille og kast inn en dl vann i ovnen samtidig. Skru ned ovnen til 230 grader og stek i 30-35 minutter. 
9. Ta brødet ut av ovnen og ut av formene. Avkjøl før du skjærer i brødet. 
 

Deigen har stått i 2 timer. Bruk mel (deigen er klissete) og del opp i tre like store emner på ca. 500 g.

Forme deigen til runde kaker. Legg et over et håndkle og la ligge i ca. 15 minutter. 

Firkanta brød: Klem deigen litt sammen og brett den inn i mot midten fra alle fire kanter. Rull brødet til slutt stramt sammen på samme åte som du ruller sammen kanelsnurrer. Legg i former. 
Rundt brød: Rull det stramt sammen, på samme måte som når du lager boller. 

Sett brødene til heving 1-2 t. Jeg pleier å fylle oppvaskkummen med varmt vann. o

Spray på vann/ pensle, sikt over litt mel.

Bruk et barberblad eller en skarp kniv og lag et mønster. Stek!

Brødet stekes i 30-40 minutter på ca. 230 grader. 

Det runde brødet ble stekt først. De formstekte ble dermed litt for mye hevet, men så luftig og godt, da!