Saftig, klassisk formkake
Kaka kan du også lage i en vanlig brødform, som en klassisk formkake, men da bør du ha en stor brødform (minst 2 liter) eller redusere mengden til 180 gram). Merk at steketiden vil bli vesentlig lenger.
For et vellykket resultat er det enkelte ting som er viktig: Bruk romtempererte råvarer og pisk smør og sukker lenge. Det skal være lyst i farge og ha en kremete konsistens. Hevemiddelet i kaka er bakepulver, men grunnen til at du skal røre smør og sukker lett og luftig er fordi du pisker inn luft. Som igjen utvider seg i ovnen og er med på å gi kaka en luftig konsistens. Til denne type kake bruker jeg finbakst mel (om jeg har). Det er et litt finere mel for kakebakst.
Rør ned fra kantene OFTE. Stopp maskinen og fjern røreredskap og sørg for å skrape ordentlig opp fra bunnen. Når melet er hatt i bør du røre minst mulig.
Marmorkake i liten langpanne
280 g smør
280 g sukker
280 g egg (ca. 5 egg)
280 g hvetemel
20 g kakao
8 g bakepulver
2 ts vaniljesukker
1 dl melk + 2 ss melk
Liten langpanne 25x 36 cm
Rør smør og sukker lyst og luftig. (Bruk helst romtemperert smør/ margarin). Rør inn ett og ett egg. Pisk godt sammen etter hvert egg, slik at det er skikkelig rørt inn. Sikt inn hvetemel, vaniljesukker og bakepulver og bland og ha i vekselsvis med melken til slutt.
Ha 3/4 deler av massen i langpannen, kledd med bakepapir. Rør inn ca. 20 gram kakao i resten av kakedeigen ( tilsett 2 ss med melk) og rør godt sammen. Fordel sjokolademassen i små klatter på den lyse massen og rør litt rundt.
Stekes midt i ovnen på ca. 180 grader i 30-35 minutter, av og til litt lenger (stikk en grillspyd-pinne i kaka for å finne ut om den er ferdig. Henger det deig på pinnen må den steke lenger. Når det ikke lenger henger deig på pinnen er den ferdig)
|
|